Ministerul Tineretului și Ministerul Educației promovează sportul în rândul elevilor. Ce competiţii organizează Biserica

Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Educației Naționale au aprobat un protocol de colaborare privind elaborarea, organizarea, coordonarea și monitorizarea „Programului național” pentru încurajarea participării preșcolarilor, elevilor și studenților la activități cu caracter sportiv. 

Scopul acestui protocol, inițiat de subsecretarul de stat MTS, Zsolt Gyongyossy, este promovarea unui stil de viață activ și sănătos începând cu vârsta preșcolară.

„În calitate de profesor de educație fizică și sport dar și de părinte vă spun că obiceiurile se formează de la o vârstă fragedă, așa că e important și avem responsabilitatea să îi ajutăm pe copiii și adolescenții de acum să devină adulți sănătoși cu deprinderea de a face mișcare”, a precizat Bogdan Constantin Matei, Ministrul Tineretului şi Sportului.

„În calitate de ministru al tineretului și sportului sper ca ei să prindă gustul acestor activități și să se îndrepte și spre sportul de performanță. Mă bucur că putem colabora în acest sens prin programul național ce va reuni activități cu caracter sportiv care vor aborda toate ramurile de sport, sportul în natură, sportul în timpul liber, sportul pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat Bogdan-Constantin Matei.

Sedentarismul, o problemă mondială

Conform unor statistici publicate anul acesta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în prezent, peste 80% dintre adolescenți nu sunt suficient de activi din punct de vedere fizic.

Jocurile care implică activităţi fizice, reducerea timpului sedentar şi asigurarea somnului de calitate al copiilor va îmbunătăţi sănătatea lor fizica şi psihică, va ajuta la prevenirea obezităţii în copilărie şi a bolilor asociate mai târziu în viaţă, spune Dr. Fiona Bull de la OMS.

Biserica şi activităţile sportive

Cunoscând beneficiul acestui tip de activităţi pentru dezvoltarea armonioasă a trupului şi a sufletului, Biserica organizează din ce în ce mai des competiţii sportive dedicate tinerilor.

Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Târgoviştei, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor sunt câteva dintre eparhiile care au organizat anul acesta un campionat de fotbal interparohial.

Astfel, competiţia sportivă de la Iaşi a reunit peste 700 de tineri de la diferite parohii din eparhie.

În Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a fost organizat în 2019, pentru a şaptea oară consecutiv, „Crosul Bucuriei” dedicat în special copiilor şi tinerilor. Finala a reunit la Pitești 72 participanți, câștigătorii etapelor locale organizate în fiecare protopopiat al Eparhiei.

Repartizați pe grupe de vârstă, participanții au alergat pe o distanță de 500 metri până la biserica maramureșeană cu hramurile ,,Nașterea Maicii Domnului” și ,,Sf. Mare Mc. Mina”.

Câștigătorii au primit din partea ierarhului cupe, diplome și premii în bani.

Foto credit: Arhivă Basilica

Comentarii Facebook


Știri recente