Ministerul Sănătății a transmis sâmbătă mai multe recomandări importante de siguranță sanitară pentru populația afectată de inundații, informează Agerpres.
Acestea se referă în principal la apa de băut, care poate fi contaminată după viituri. Le redăm mai jos:
- Apa din rețea se poate consuma doar fiartă și răcită. (Fiindcă multe fierbătoare electrice se opresc imediat când se atinge temperatura de fierbere, ar putea fi util ca apa să fie fiartă pe aragaz acolo unde este posibil.)
- După fierbere, apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheață (care poate fi și ea contaminată, dacă este făcută din apă nefiartă).
- În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, apa poate fi dezinfectată chimic folosind preparate pe bază de clor, dar numai la sfatul specialiștilor.
- În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, se recomandă doar consumul de apă îmbuteliată sau apă potabilă oferită de reprezentanții autorităților publice.
- Apa nefiartă se va folosit la spălat și la curățenie numai în combinație cu detergenți.
- Se recomandă spălarea deasă a mâinilor și a ustensilelor de bucătărie. La spălarea ustensilelor și prepararea mâncării ar fi utilă folosirea de apă clorinată.
- Prepararea laptelui și mâncării bebelușilor se va face cu apă fiartă și răcită.
- În procesul de gătire a alimentelor, cele negătite nu ar trebui să se atingă de cele deja gătite. Nu se pune mâncarea gătită pe suprafețe unde au stat alimentele negătite.
- Alimentele trebuie bine procesate termic, apoi păstrate la rece în recipiente închise.
Foto credit: Freepik