Militarii înmormântați la Haguenau au fost comemorați de românii din Strasbourg

Credincioșii Parohiei Ortodoxe Române din Strasbourg i-au comemorat sâmbăta aceasta pe eroii căzuți la datorie pe pământul Alsaciei și Lorenei și înmormântați în cimitirul militar „Saint Georges” din Haguenau, informează Ziarul Lumina.

Preotul Vasile Iorgulescu și enoriașii parohiei, însoțiți de ambasadorul și de consulul României de aici s-au deplasat în incinta careului militar al cimitirului, unde a avut loc, mai întâi, o ceremonie civilă, apoi, o slujbă de pomenire a eroilor, răspunsurile stranei fiind date de grupul teologilor doctoranzi români. Într-o atmosferă de emoție și reculegere, s-a cântat „Hristos a înviat” și „Veșnica pomenire”, au fost împărțite prinoase tradiționale – colivă, vin, ouă roșii și cozonac – iar mormintele eroilor au fost stropite cu vin.

În orașul Haguenau își dorm somnul de veci 475 din cei 2.344 de ostași români căzuți în Alsacia, ca prizonieri la germani în timpul Primului Război Mondial. Aceștia și-au pierdut viața în condiții tragice, din cauza frigului, foamei, bolilor și a tratamentelor inumane la care au fost supuși. Osemintele lor au fost reunite după război în trei cimitire militare: Dieuze – Châteaux Salins (917 morminte), Soultzmatt (681 morminte) și Haguenau (475 morminte). Pelerinajul anual la cimitirul militar român din Soultzmatt va avea loc sâmbătă, 7 iunie.

Comentarii Facebook


Știri recente