Mijloacele de comunicare s-au înmulțit, dar este tot mai puțină comunicare reală, a spus IPS Ioachim în Catedrala din Roman

În cuvântul rostit la slujba din prima duminică a Postului Nașterii Domnului, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a pus problema comunicării și a comuniunii dintre oameni, reflectând asupra Pildei bogatului căruia i-a rodit țarina.

Conform site-ului oficial al Eparhiei, în cuvântul rostit după citirea textului evanghelic (Lc. 12: 16-21), Înaltpreasfinția Sa a explicat că mintea egoistă şi sufletul nevolnic al omului care face un țel din adunarea bogățiilor nu îl pot duce nicidecum pe acesta la comunicarea, asemănarea și întâlnirea cu Dumnezeul-Iubire.

În această societate în care mijloacele de comunicare s-au înmulțit este tot mai puțină comunicare reală. În Evanghelia de astăzi, care a fost citită la Sfânta Liturghie, găsim tocmai această necomunicare între oameni, a subliniat ierarhul.

Pentru faptul că atunci când ai multe bogății ai rezolvat ca om problema lui a avea, dar nu ai rezolvat problema lui a fi. Când ai mult, evident că nu mai încape loc și pentru a fi. Sufletul este esențialul de care trebuie să ne îngrijim în viața aceasta.

Din dragoste frățească și creștină putem face ca orice acțiune a noastră să fie un ajutor pentru cel care nu are. A face prin a iubi. Indiferent de statul social pe care îl avem în ordinea umană, prin iubirea milostivă descoperim chipul lui Dumnezeu în celălalt, a adăugat Chiriarhul.

Catedrala arhiepiscopală din Roman s-a dovedit a fi neîncăpătoare de mulțimea creștinilor care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Părintele Arhiepiscop Ioachim împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

 

Ierarhul a mai spus că nu trebuie să ne atribuim nimic din cele realizate, pentru că toate vin de la Dumnezeu.

Potrivit IPS Ioachim Universul euharistic înseamnă jertfă, dăruire și mulțumire. Orice, oriunde și oricât vine de la Dumnezeu, nu de la noi. Când avem conștiința că tot ceea ce avem este de Sus, atunci ne deschidem conștiința spre celălalt și încercăm să îl ajutăm după posibilitățile noastre.

În cadrul slujbei au avut loc două hirotonii. Diaconul Dănuț Ion a fost hirotonit preot pe seama parohiei cu Nașterea Maicii Domnului din localitatea Ferăstrău, comuna Oituz, acesta slujind și ca misionar la Așezământul Social-Filantropic „Sfântul Ștefan cel Mare” de la Hârja. Teologul Răzvan Lucinschi a fost hirotonit diacon pe seama capelei Sfântul Ioan Botezătorul de la Colegiul Economic Ion Ghica din Bacău.

La finalul Sfintei Liturghii a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii corului Paraschevi al Catedralei arhiepiscopale.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente