Mii de pelerini s-au rugat Maicii Domnului la hramul Mănăstirii Curtea de Argeş, ctitoria Sf. Domnitor Neagoe Basarab

Mii de pelerini au participat la hramul Mănăstirii Curtea de Argeş, unde s-au rugat Maicii Domnului cu prilejul sărbătoririi Adormirii ei.

Sfânta Liturghie la ctitoria Sfântului Domnitor Neagoe Basarab a fost oficiată în baldachinul din fața actualei Catedrale Arhiepiscopale de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic al Argeşului şi Muscelului, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre rolul crucial al Maicii Domnului în mijlocirea neîncetată pentru mântuirea neamului românesc.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba parastasului pentru toți ctitorii și binefăcătorii Catedralei Arhiepiscopale care de-a lungul timpului au contribuit la păstrarea şi restaurarea lăcaşului de cult.

Pelerinii au avut posibilitatea de a se închina la moaştele Sfintei Muceniţe Filoteia care au fost aşezate pentru închinare în pridvorul paraclisului arhiepiscopal.

Piatra de temelie la actuala Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Arges, a fost pusă în anul 1512. Ctitorul principal este Sf. Neagoe Vodă Basarab care a reușit să termine lucrările în anul 1517.

În data de 15 august, în urmă cu 501 de ani, monumentala biserică a fost sfințită de un sobor impresionant de arhierei, preoți și diaconi.  Însă abia în anul 1526 aveau să se încheie lucrările la pictura interioară bisericii, cu contribuţia importantă a zugravului Dobromir.

În anul 1793, Mănăstirea Curtea de Argeş a dobândit statutul de reşedinţă episcopală, aici luând fiinţă Episcopia Argeşului.

Între anii 1875-1886 biserica Mănăstirii Curtea de Argeş a fost refăcută în forma care a dăinuit până în prezent, Regele Carol I angajându-l pe celebrul arhitect francez André Lecomte du Noüy, pentru proiectul refacerii lăcaşului.

În anul 2009 Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit bisericii cel de-al doilea hram închinat ctitorului ei, Sfântul Neagoe Vodă Basarab.

Foto Credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente