Mii de pelerini s-au rugat la București de Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou

Mii de pelerini s-au rugat duminică la Catedrala Patriarhală cu ocazia Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la Altarul exterior al Catedralei Patriarhale de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Arhiepiscopul Gheorghe de Noua Justiniana și al Întregului Cipru, Mitropolitul Naum de Ruse (Bulgaria), Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania (Grecia), Mitropolitul Nectarie de Kition (Cipru) și numeroși alți ierarhi.

La predică, Părintele Patriarh Daniel a explicat Evangheliile citite la Sfânta Liturghie, subliniind dimensiunea vindecătoare a activității Mântuitorului Iisus Hristos.

Patriarhul României la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou 2024. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Mântuitorul a înviat din morți trei persoane: pe fiul văduvei din Nain, pe fiica lui Iair și pe prietenul său, Lazăr din Betania. Toate aceste persoane erau tineri. Prin aceasta a arătat că tinerii sunt imaginea celor chemați la viață veșnică, la tinerețe veșnică și ei sunt o speranță pentru părinții lor, că vor avea grijă de ei atunci când vor fi în vârstă înaintată”, a evidențiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României a vorbit și despre minunea învierii lui Lazăr, dat fiind faptul că Cinstitul Cap al Sfântului și Dreptului Lazăr a fost adus și așezat spre închinare la București.

„În mod deosebit, învierea Sfântului Lazăr din Betania, pe care o relatează Evanghelia după Ioan, în capitolul 11, este cea mai profundă prezentare a tainei învierii, pentru că ea a avut loc cu puțin timp înainte de pătimirile Mântuitorului în Ierusalim, de moartea și învierea Sa”, a explicat Părintele Patriarh.

Sfântul Macarie Protopsaltul

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Macarie Protopsaltul. Tomosul sinodal de canonizare a fost citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După citirea actului, a fost cântat troparul Sfântului Macarie Protopsaltul și a fost prezentată icoana Sfântului.

Canonizarea a fost decisă de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 2023Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), iar ziua de cinstire a sfântului va fi 31 august.

Prezentarea Tomosului sinodal cu Proclamarea Canonizării Sf. Cuv. Macarie Protopsaltul. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„De acum înainte și în veci, Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul, să fie numărat între sfinții Bisericii și să fie pomenit cu cântări de laudă în ziua lui de prăznuire, la 31 august în fiecare an, urmând ca acesta să fie înscris în Sinaxar, în cărțile de cult, precum și în calendarul Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în hotărârea sinodală.

„De asemenea, rânduim să se tipărească slujba și viața Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul, să i se zugrăvească icoana, care să fie primită cu toată evlavia de dreptcredincioșii creștini, iar chipul său să fie zugrăvit la loc potrivit, alături de ceilalți sfinți cuvioși de neam român, în bisericile care se vor ridica din temelie sau se vor zugrăvi de acum înainte”.

Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului

Preafericitul Părinte Gheorghe și-a exprimat mulțumirile pentru ocazia de a vedea evlavia poporului român și de a se închina la sfintele mănăstiri din țara noastră.

„Mulțumim călduros și pentru cuvintele de dragoste ale Preafericirii Voastre, pentru găzduirea exemplară încă de când am ajuns pe binecuvântatele meleaguri ale României”.

Preafericitul Părinte Gheorghe a evidențiat unitatea de credință și relațiile bisericești dintre Cipru și România. De asemenea, Arhiepiscopul Ciprului a vorbit despre pace și i-a îndemnat pe români la rugăciune pentru poporul său încercat.

„În zilele noastre, sunt mulți români care se află în Cipru, la muncă, și, totodată, mulți ciprioți, oameni de afaceri, care își desfășoară activitatea economică în România. Sunt mulți clerici români, care își oferă serviciile lor poporului nostru. Și noi, la rândul nostru, fiind invitați de aceștia, participăm la sărbătorile naționale, precum și la manifestările naționale susținute de către copiii și adulții români care se află în țara noastră. La toate aceste manifestări contribuie și Excelența Sa domnul Ambasador al României în Cipru, un distins prieten al nostru”.

Mulțumiri

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit tuturor autorităților implicate în organizarea și desfășurarea Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou 2024.

„Mulțumim Jandarmeriei Române, Primăriei Generale a Municipiului București, Primăriei Sectorului 4, Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, Poliției Române, Brigăzii Rutiere, Serviciului de Ambulanță București‑Ilfov, Inspectoratului pentru Situații de Urgență București‑Ilfov, Poliției Locale a Municipiului București, Poliției Locale a sectorului 4, celor 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Bucureștilor”.

Părintele Patriarh le-a mulțumit membrilor Consiliului Național Bisericesc și ai Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părinților slujitori de la mănăstiri, parohii și Catedrala Patriarhală, corurilor care au oferit răspunsurile liturgice la Sfintele Slujbe, Parohiei Afumați II, Grupului de voluntari „Tineri în acțiune” al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române.

„În mod cu totul deosebit vă mulțumim dumneavoastră, iubiți credincioși pelerini, pentru prezența pe Dealul Patriarhiei în aceste zile de sărbătoare. Frumusețea unei Biserici nu constă numai într‑o construcție măreață și o pictură frumoasă, ci în primul rând frumusețea unei Biserici este dată de mulțimea credincioșilor aflați în biserică, la rugăciune. Biserica cea vie, care are ca înveliș arhitectural biserica de zid, este cea în care este Hristos prezent, lucrător, vindecător și sfințitor”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oferindu-i o icoană cu Sf. Dimitrie cel Nou Arhiepiscopului Gheorghe al Ciprului. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Preafericirea Sa le-a oferit ierarhilor străini invitați câte o icoană cu Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

La sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou de anul acesta a fost adus din Cipru Cinstitul Cap al Sfântului și Dreptului Lazăr, care a fost așezat spre închinare pe Dealul Patriarhiei alături de moaștele Ocrotitorului Bucureștilor, ale Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sf. Ier. Nectarie și ale Sf. Împ. Constantin și Elena.

Programul sărbătorii va continua duminică seară cu slujba Privegherii oficiată la altarul exterior în cinstea Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești și a Sfintei Teofana Basarab.

Vezi mai multe fotografii:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente