Mii de pelerini l-au sărbătorit pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș

La Catedrala Mitropolitană din Timișoara a debutat duminică, 14 septembrie, programul religios închinat patronului spiritual al sfântului locaș, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului. La sărbătoarea hramului au participat mii de pelerini din întreg Banatul, slujitori de la mai multe parohii timișene, monahi și monahii de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei, informează „Ziarul Lumina”.

Programul liturgic dedicat celui de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane din Timișoara a început în ajunul praznicului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, prin oficierea Vecerniei unită cu Litia, urmată de îndătinata procesiune cu sfintele moaște ale ocrotitorului Banatului. La aceasta au participat mii de credincioși veniți din întreg Banatul, monahi și monahii de la mănăstirile eparhiei, tinerii Grupului catehetic „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Parohiei Timișoara – Fratelia și din ASCOR Timișoara, dar și copiii de la cele două instituții de învățământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timișoarei, respectiv Grădinița „Troița” și Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”. După procesiune, racla cu sfintele moaște a fost deschisă și așezată pe un podium special amenajat în fața Sfântului Altar. Sfintele moaște vor rămâne spre închinare și cinstire până azi, 16 septembrie, când, după slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, săvârșită de la ora 18:00, acestea vor fi reașezate în locul obișnuit din dreapta naosului catedralei. Sfintele slujbe au continuat la Catedrala Mitropolitană pe întreg parcursul nopții, de la ora 24:00 fiind oficiată Sfânta Liturghie.

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iosif, 15 septembrie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, consilieri de la Centrul eparhial, protopopii eparhiei, slujitorii Catedralei Mitropolitane, ai mănăstirilor și ai mai multor parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. „Ca de fiecare dată, la 15 septembrie, toată suflarea credincioșilor timișoreni și bănățeni își îndreaptă gândul și simțămintele către cel care este, de sute de ani, ocrotitorul nostru, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, făcătorul de minuni. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a fost omul rugăciunii neadormite, un mare făcător de minuni care a păstorit la Timișoara doar trei ani, însă care a rămas în conștiința credincioșilor din părțile Banatului ca un mare, sfânt și grabnic ajutător. În fiecare an, aici, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara și la așezământul monahal de la Partoș, se pune accentul pe rugăciunea necontenită, în care credincioșii bănățeni îl cheamă pe ocrotitorul lor să ducă rugăciunile înaintea Părintelui ceresc. În aceste zile de mare sărbătoare, în catedrala noastră au ajuns mii de credincioși, veniți să se închine înaintea sfintei racle și să dobândească prin mijlocirile sfântului ierarh mila și ajutorul lui Dumnezeu”, a spus pr. Ionel Popescu, vicar administrativ eparhial.

Comentarii Facebook


Știri recente