Mii de pelerini au participat la sărbătoarea Sfinţilor de la Niculiţel

Mii de pelerini din mai multe zone ale ţării au participat marţi la sărbătoarea Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camal şi Filip de la Niculiţel, ocrotitorii Episcopiei Tulcii.

Ei s-au închinat la raclele cu moaştele lor care au fost scoase în procesiune cu o zi mai înainte din bazilica martirică şi aşezate la Mănăstirea Cocoş, unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale ale Eparhiei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de patru ierarhi ai Bisericii noastre:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
  • Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei;
  • Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

După Sfânta Liturghie, la sediul Protopopiatului Niculiţel a fost inaugurată expoziţia, dedicată satului românesc, cu obiecte casnice şi de decor tradiţional colectate de la credincioşii din Niculiţel.

Sfinţii Mucenici de la Niculiţel au pătimit pentru credința în Hristos în a doua jumătate a secolului al IV-lea. După ce fost martirizați, ei au fost înmormântați într-o criptă a unei bazilici paleocreștine.

Moaștele mucenicilor au fost depuse într-o raclă specială de lemn și așezate în criptă, iar în interior, pe peretele de lângă intrare, a fost inscripționat textul „Martirii lui Hristos” și numele lor, așa cum le avem astăzi în calendar.

După descoperirea lor, în toamna anului 1971, după o alunecare de teren, sfintele moaște au fost depuse în biserica Mănăstirii tulcene Cocoș, unde se află spre cinstire.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente