Mii de credincioși la Pelerinajul „La Nicula colo-n deal”

Aproape trei mii de credincioși din Transilvania și din alte zone ale țării au participat în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, duminică, 14 august 2016, la Pelerinajul La Nicula colo–n deal, organizat de Arhiepiscopia Clujului și Protopopiatul Gherla, pentru al cincilea an consecutiv, informează Radio Renaşterea.

Oamenii au străbătut peste șapte kilometri pe jos, cântând pricesne și rugându-se Maicii Domului pentru ajutor. Traseul parcurs a fost acelaşi ca în anii anteriori şi anume,  de la biserica Sfântul Nicolae din orașul Gherla până sus, la Mănăstirea Nicula.

Și anul acesta, alături de pelerini și de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au fost Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. De asemenea, zeci de preoți din mai multe protopopiate ale Arhiepiscopiei Clujului s-au alăturat miilor de credincioși.

Ierarhii au fost întâmpinați în jurul orei 13:30, la biserica Sfântul Nicolae din Gherla, unde a fost rostită o rugăciune de binecuvântare a călătoriei. Apoi, au pornit spre mănăstirea Nicula.

Pe traseu s-au făcut mai multe opriri în fața bisericilor și a troițelor, unde au fost rostite ectenii, iar în satul Nicula pelerinii au fost întâmpinați de localnici cu sticle de apă, pentru a le face drumul mai ușor. Totodată, femeile ieșite pe la porți le ofereau pelerinilor busuioc pentru a-l atinge, atunci când vor ajunge, de Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. În momentul în care pelerinii au ajuns în apropierea mănăstirii, clopotele au început să bată și încă de la poarta așezământului monahal au fost întâmpinați de starețul așezământului monahal, arhimandritul Nicolae Moldovan, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, zeci de preoți și de miile de credincioși sosiți deja și care așteptau binecuvântările ierarhilor.

Pelerinajul La Nicula colo-n deal s-a încheiat cu înconjurarea bisericuței de lemn a mănăstirii de către soborul de preoți și ierarhi, iar l-a final Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit tuturor pentru efortul lor de a parcurge și-n acest an, pe jos, drumul din Gherla și până la Maica Domnului.

De mulți ani venim la hramul mănăstirii Nicula. Alții, poate că sunt pentru prima oară aici. Oricum, să fim încredințați că Maica Domnului, ne acoperă aici cu sfântul ei omofor. Această cunună de rugăciuni, a tuturor credincioșilor prezenți aici, cu siguranță Maica Domnului o prezintă înaintea Preaiubitului ei Fiu, în fața Tronului său. Să dea Dumnezeu ca acest praznic să fie plin de bucurie duhovnicească. Mulțumim mănăstirii, părintelui stareț, pentru că ne primesc cu dragoste pe noi toți și dorim să vă simțiți foarte bine la mănăstirea Nicula, a spus ierarhul.

Comentarii Facebook


Știri recente