Mihai Viteazul comemorat în locul unde a fost asasinat în urmă cu 418 ani

Mihai Viteazul a fost comemorat luni la Mănăstirea Turda cu prilejul împlinirii a 418 ani de la moartea sa. Aşezământul monahal a fost construit, la iniţiativa Mitropolitului Bartolomeu, pe locul unde a fost asasinat primul unificator al românilor în anul 1601.  

În data de 19 august 2019, Liturghia din altarul de vară de la Mănăstirea Turda a fost oficiată de Mitropoliţii Andrei al Clujului şi Inochentie de Rwanda.

„Voievodul Mihai Viteazul a ajuns domnitor în 1593 și a fost un conducător puternic, înțelept, luptător pentru cauza țărilor sale și pentru cauza creștină. A crezut puternic în Dumnezeu și nu s-a îndoit niciodată”, a spus Mitropolitul Andrei în omilia sa.

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să fie propovăduitori ai credinței și să-și iubească țara.

„Într-o lume care se secularizează și se îndepărtează de Dumnezeu, trebuie să fim misionari absoluți ai credinței creștine. Pe de altă parte, să ne iubim din tot sufletul țara noastră”.

„Aduceți-vă aminte de Mihai Viteazul, de credința, de curajul și dragostea lui față de acestă țară!”, și-a încheiat cuvântul Mitropolitul Clujului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Turda, dirijată de preotul Sebastian Zăhan.

La chinonic actorul Dorel Vișan a recitat un poem în cinstea domnitorului Mihai Viteazul.

Părintele Mitropolit Inochentie a mulțumit Mitropolitului Andrei şi credincioșilor din Arhiepiscopia Clujului pentru modul în care l-au primit.

El a făcut referire şi la domnitorul Mihai Viteazul, un model de credinţă şi curaj.

„Ne aducem aminte de domnitorul Mihai Viteazul și trebuie să ne gândim că nu este important ce poziție ocupăm în societate, ci cum putem să-l mărturisim pe Hristos. Așadar, haideți să-i imităm, să urmăm pilda acelor eroi a căror viață o comemorăm astăzi”.

Festivităţile au continuat de la ora 12:00, cu o slujbă de parastas, la monumentul domnitorului Mihai Viteazul, urmată de alocuţiuni şi depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, cu participarea militarilor de la Garnizoana Turda.

Mănăstirea Turda

Aşezământul monahal de la Turda este o copie arhitecturală a vechii Mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a banului Mihai din 1591, dar mutilată de regimul comunist.

Biserica mănăstirii a fost sfințită anul trecut, 19 august 2018, de 9 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Obştea monahală este condusă de maica stareţă Andreea Zdrobău, avându-l ca duhovnic pe părintele arhimandrit Ilie Hanuschi.

În mod simbolic, prin cele două ctitorii, de la Bucureşti şi Turda, se regăsesc unite în chip tainic Ţara Românească, Transilvania şi, astfel toate provinciile româneşti, peste care a domnit cândva voievodul Mihai, întâiul întregitor de ţară.

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente