Mihai Eminescu, evocat în Episcopia Caransebeșului

Duminică, 15 ianuarie 2012, a avut loc la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Câlnic cea de-a doua ediție a Zilei Culturii Naționale, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestarea a cuprins un recital de poezie eminesciană susținut de elevii de la Școala Catehetică, precum și o expoziție de carte și de artă fotografică dedicată marelui poet național Mihai Eminescu. Printre invitați s-au regăsit cunoscutul filolog, lingvist și scriitor Vasile C. Ioniță, precum și scriitorul Anton Georgescu.

‘Pe cât de zbuciumată i-a fost viața, a avut parte de o posteritate, pe de o parte grandioasă, mai cu seamă exegeza operei sale, pe de altă parte, mulțimea de cărți care s-au scris despre Mihai Eminescu – omul’, a spus în cuvântul său scriitorul Vasile C. Ioniță.

‘Opera poetică este partea cea mai vizibilă, cumva ca vârful aisbergului, iar la fel de importante au fost și publicistica sa, dar și implicarea sa cetățenească și profesională, cum am zice astăzi. A fost o conștiință exemplară, cu prestație temeinică în diverse domenii. Deschizând din când în când câte o carte a sa, chiar la întâmplare, pentru a-i citi o strofă sau mai multe pagini, ne va ajuta să reașezăm în ordine idei, sentimente, atitudini. Ne ajută să ne formăm sau să ne reconfigurăm, căci este pe deplin autentic și azi, după un veac și jumătate. E bine să avem o zi oficială a culturii, iar aceasta să fie chiar de ziua nașterii marelui nostru poet’, a spus scriitorul Anton Georgescu.

În încheiere, părintele paroh Sorin-Valentin Popovici a mulțumit invitaților prezenți, adăugând că ‘dacă marile personalități ale culturii românești s-au exprimat întotdeauna elogios și onest față de opera lui Mihai Eminescu, respectarea adevărurilor exprimate astăzi de noi aici înseamnă pentru toți demnitate, progres și dăinuire a memoriei marelui poet național și universal’. Expoziția din lăcașul de cult a rămas deschisă pe întreaga durată a zilei, remarcând interesul pentru cultură și lectură al cetățenilor din Câlnic printr-un act de calitate bine organizat.

Comentarii Facebook


Știri recente