Mica Unire sărbătorită la Oradea

Aniversarea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859, a fost marcată în Eparhia Oradiei prin manifestări cultural-educaționale și religios-militare, după cum ne-a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea au sărbătorit Mica Unire printr-un program special, menit să evoce și să valorifice acest moment important din istoria poporului român.

Astfel, vineri, 22 ianuarie 2016, în sala festivă a Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea a avut loc cea de-a VIII-a ediţie a concursului judeţean de istorie România Modernă, fiind organizat de către Colegiul orădean, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Universitatea din Oradea

Competiţia cu tematică istorică s-a bucurat de participarea a 12 echipaje, formate din câte trei elevi din învăţământul liceal. Printre echipajele participante le amintim pe cele de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”,Colegiul Naţional „Octavian Goga” Marghita, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” sau Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. Echipajul de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” a fost format din elevii Mirel Fanya, Ioan Roşu şi Antoniu Alb, toţi din clasa a X-a A, fiind coordonaţi de profesorul lor de istorie Alin Oros.

Competiţia s-a desfăşurat sub forma unor întrebări pe baza unei bibliografii referitoare la Unirea Principatelor Române de la 1859. Au fost 10 runde de întrebări contra timp, ele solicitând atât concentrarea, cât şi munca în echipă a elevilor. Pentru fiecare întrebare organizatorii au acordat câte un punct.

La finalul celor 10 întrebări, echipajele de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” şi Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au întrunit fiecare punctajul maxim de 10 puncte, drept pentru care organizatorii au declarat câştigătoare ambele echipaje.

Premierea a constat din diplome şi cărţi de specialitate oferite de către prof. Elisaveta Roşu, inspector şcolar pentru istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane, prof. Daniela Sopota, inspector activitate educativă formală şi non-formală, precum şi cadrele universitare Gabriel Moisa şi Radu Românaşu de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe politice şi Ştiinţele comunicării a Universităţii din Oradea.

Manifestările dedicate sărbătoririi Micii Uniri au continuat Duminică, 24 ianuarie, când, în prezența și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox au luat parte la manifestările religios-militare organizate de municipalitatea orădeană și Garnizoana Oradea, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea, prilej cu care au depus o coroană cu flori.

Comentarii Facebook


Știri recente