Mesajul Preafericitului Daniel cu ocazia sfințirii noii biserici a Mănăstirii Hadâmbu

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit Teofan,

Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre,

Preacuvioși și Preacucernici Părinți,

Distinși invitați și iubiți credincioși,

În lumina strălucitoare a marelui praznic al „Nașterii Maicii Domnului” și a evenimentului prilejuit de sfințirea noii bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a Mănăstirii Hadâmbu, strălucește și dragostea lui Dumnezeu față de oameni și față de cei care astăzi au venit, în număr așa de mare, ca să se roage în noul sfânt locaș al acestei mănăstiri.

După spusele marelui istoric de artă Vasile Drăguț, Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, în urma alungării călugărilor din mănăstiri de către regimul comunist (1959), a avut mult de suferit, devenind o ruină, întregul proces de degradare durând aproape 30 de ani.

Însă cu ajutorul Bunului Dumnezeu, Mănăstirea Hadâmbu a fost redeschisă în anul 1990, chiar la începutul păstoririi noastre ca Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, când am numit ca stareț al Mănăstirii pe harnicul protosinghel Nicodim Gheorghiță. De la acea dată Mănăstirea Hadâmbu a cunoscut mai multe lucrări de amploare printre care se numără și această biserică nouă, construită în stil moldav ștefanian.

Începând cu anul 1990, lucrările de restaurare, construire și reconstruire a mănăstirii au asigurat sfântului locaș dăinuire, dar și o temeinică dezvoltare, astăzi, Mănăstirea Hadâmbu deținând un arhondaric mare și frumos, unde pot fi cazați peste 500 de pelerini, un agheasmatar, un muzeu, trei fântâni. Toate acestea au fost realizate, ca și biserica, din donații sau sponsorizări ale credincioșilor, printre care se numără și distinse personalități și oameni de afaceri din județul Iași și din județele limitrofe acestuia.

De asemenea, dintre clădirile vechi ale mănăstirii, care au avut de suferit în perioada când în mănăstire nu s-au aflat viețuitori, au fost restaurate în această perioadă: stăreția veche, zidul de incintă, biserica veche și turnul clopotniță, unde au fost așezate și cele trei clopote turnate la Cernăuți prin bunăvoința câtorva credincioși din raionul Crasna.

În bucuria și lumina hramului Mănăstirii Hadâmbu și a sfințirii noii biserici rugăm pe Maica Domnului să fie mijlocitoare pe lângă Fiul ei, Hristos-Domnul, ca noua biserică să devină pentru cei prezenți și generațiile ce vor urma, o poartă deschisă spre cer prin care se înalță rugăciuni către Dumnezeu, se aduce mulțumire pentru binefacerile primite de la El, se cere iertarea păcatelor, sfințirea și mântuirea oamenilor.

Felicităm obștea Mănăstirii Hadâmbu, în frunte cu Părintele Stareț Nicodim Gheorghiță și pe toți cei ce au contribuit la zidirea, pictarea și dotarea acestei frumoase biserici.

Cu aceste gânduri, rugăm pe Hristos Domnul să vă binecuvinteze pe toți cei prezenți, să vă ocrotească și să vă călăuzească pe calea mântuirii, spre slava Preasfintei Treimi și binele Bisericii.

Cu părintească dragoste și prețuire,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

(Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia sfințirii noii biserici a Mănăstirii Hadâmbu, la praznicul „Nașterii Maicii Domnului”, luni 8 septembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente