Mesajul PF Parinte Patriarh Daniel cu prilejul anului jubiliar al Episcopiei Caransebesului

Hristos a inviat!

Preasfintite Parinte Episcop Lucian,

Cu multa bucurie, am primit vestea ca, prin arhiereasca inraurire a Preasfintiei Voastre, Sfanta Episcopie a Caransebesului organizeaza, in perioada 4 – 11 mai 2008, un amplu program de manifestari culturale bisericesti, sub frumosul generic: ‘Zilele credintei si culturii in Caransebes’.

Sunt omagiati, intr-o pioasa comemorare, trei dintre cei mai de seama arhipastori ai acestei eparhii: Ioan Popasu (1865 – 1889): 200 de ani de la nastere; Nicolae Popea (1889 – 1908): 100 de ani de la trecerea la cele vesnice; Iosif (Traian) Badescu (1920 – 1933): 150 de ani de la nastere si 75 de ani de la trecerea la cele vesnice.

Primii doi, Ioan Popasu si Nicolae Popea, ucenici ai marelui mitropolit al Ardealului Andrei Saguna, el insusi comemorat in acest an, la implinirea a 200 de ani de la nasterea sa, au urmat pilda de necontenita si roditoare jertfelnicie a mentorului lor, carmuind eparhia Caransebesului, ca ierarhi luminati si patrioti, in vremuri de puternica oprimare a populatiei romanesti majoritare din Transilvania si Banat. Amandoi au depus, in acele grele imprejurari, multa staruinta pentru afirmarea si propasirea natiunii romane si a Bisericii sale Ortodoxe de pe meleagurile aflate sub arhipastorirea lor.

Cel de-al treilea, Iosif (Traian) Badescu, ales pentru prima data ca episcop al Caransebesului in 1909, nefiind insa recunoscut atunci de catre guvernul de la Budapesta, a putut urca in scaunul arhieresc abia in anul 1920, ca o consecinta directa a Marii Uniri din 1918, si a pastorit pana la trecerea sa la cele vesnice, la 11 iulie 1933. Pastorirea sa a coincis, se poate spune, cu vremea in care desavarsirea Statului national unitar roman a fost urmata, in mod firesc, de faurirea unitatii administrative bisericesti depline a Ortodoxiei Romanesti.

Si nu putem uita, rememorand acele vremuri, ca in 1925, ridicarea Bisericii noastre la rang de Patriarhat s-a facut sub carmuirea altui mare arhipastor, patriarhul Miron Cristea, ardelean din Toplita de pe Mures, fost si el episcop de Caransebes, intre 1910 si 1919, participant de seama, in aceasta calitate, la faurirea Romaniei Mari, in 1918, si ales, inca din 1920, mitropolit primat al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru a se arata, astfel, odata in plus, insemnatatea si necesitatea istorica a unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Tara Mama.

Privit in ansamblu, programul manifestarilor bisericesti si cultural – religioase, din perioada 4 – 11 mai, organizate atat in Caransebes, ca Centru eparhial, cat si in cuprinsul episcopiei, impresioneaza prin bogatie si varietate. El este expresia atat a unei cinstiri deosebite a valorilor istoriei si spiritualitatii noastre stramosesti, cat si a unei trairi autentice si active a duhului pastoral – misionar pe care Biserica Ortodoxa Romana este chemata sa-l exprime si sa-l faca lucrator in zilele noastre.

Adresandu-Va calduroase felicitari Preasfintiei Voastre, Parinte Episcop Lucian, si tuturor colaboratorilor Preasfintiei Voastre, pentru organizarea ‘Zilelor credintei si culturii in Caransebes’, binecuvantam pe toti participantii la acest eveniment de profunda simtire crestina si romaneasca.

Cu aleasa pretuire si frateasca dragoste in Hristos Domnul,

† Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente