Mesajul Patriarhului la înmormântarea Pr. Mircea Gorețchi, apărător al Bisericii în timpul regimului comunist

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Mircea Gorețchi oficiată luni, 25 octombrie 2021, la biserica Parohiei Oțetari, din Sectorul 2 al Capitalei:


Părintele Mircea Gorețchi (22 iun. 1943 – 22 oct. 2021) – Mărturisitor statornic al lui Hristos și apărător al Bisericii în timpul regimului comunist

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în ziua de vineri, 22 octombrie 2021, a Părintelui pensionar Mircea Gorețchi, fost paroh la biserica Parohiei Oțetari, Protoieria Sector 2 Capitală, pe seama căreia era îmbisericit.

În toată viaţa şi slujirea sa ca păstor al Bisericii, părintele Mircea Gorețchi a dovedit o exemplară iubire față de Biserica lui Hristos și neamul românesc. Înzestrat de Dumnezeu cu daruri bogate, s-a străduit în fiecare clipă a vieții sale să le sporească spre slujirea deplină a lui Dumnezeu și a semenilor săi, fiind un misionar jertfelnic și un iubitor adevărat al muzicii bisericeşti.

Părintele Mircea Gorețchi s-a născut la data de 22 iunie 1943, în localitatea bucovineană Câmpulung pe Ceremuș, astăzi teritoriu al Ucrainei, în familia bunilor creștini Dumitru și Elena Gorețchi.

A urmat cursurile școlii primare și gimnaziale în Vatra Dornei, cursurile seminariale la Seminarul Teologic Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamţ (1959-1964) și cursurile teologice superioare la Institutul Teologic de Grad Universitar din București (1964-1968). În perioada studenției a fost solist al Coralei Patriarhiei Române.

A fost hirotonit diacon (26 octombrie 1968) și preot (29 octombrie 1968)  la Catedrala Mitropolitană din Iași, de către Înaltpreasfințitul Părinte Iustin Moisescu, Mitropolitul Moldovei,  pe seama Parohiei Bazga, comuna Răducăneni, județul Iași. Timp de cinci ani a depus eforturi pentru construirea casei parohiale, a gardului bisericii și pentru organizarea cimitirului parohial.

În 1973 a fost transferat în comuna Dorna Candrenilor din județul Suceava, unde a slujit în trei biserici din sate apropiate: Dorna Candrenilor, Floreni și Poiana Negri, ajutând la dezvoltarea comunităților creștine locale. La Parohia Poiana Negri a participat, din partea comunității, la construirea podului peste apa Negrișoara, pod pe care sătenii recunoscători l-au denumit „Podul Popii”.

În anul 1979, părintele Mircea Gorețchi a fost transferat la București, în postul de preot paroh al bisericii Sfântul Ilie Rahova. În contextul politic al regimului ateu-comunist amenințător, care a urmărit și demolarea multor biserici din București, părintele Mircea Gorețchi s-a opus cu tărie dărâmării bisericii Sfântul Ilie Rahova, fiind supus, din această cauză, multor presiuni politice și ideologice de partid. În anul 1984, a salvat odoarele bisericii Sfântul Ilie – Rahova, transportându-le la Mănăstirea Căldărușani, din județul Ilfov.

În anul 1985 a fost numit preot paroh al bisericii Oțetari din București, pe care a păstorit-o, în această calitate, până în anul 2014, când a fost pensionat, fiind apoi îmbisericit la aceeași biserică, unde a slujit până la mutarea sa la cele veșnice. Prin strădaniile sale, biserica Oțetari a trecut, în perioada 2004-2006, printr-un amplu proces de restaurare, care a presupus consolidarea construcției și restaurarea picturii murale, semnate de Gheorghe Tattarescu.

În perioada de păstorire la biserica Oțetari, părintele Mircea Gorețchi a fost și profesor de religie și de istoria religiilor la Colegiul Național Spiru Haret din București, reprezentând un reper spiritual și moral pentru mai multe generații de elevi.

A fost căsătorit cu doamna Elena-Mihaela Gorețchi, fostă multă vreme secretară a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București,  Dumnezeu binecuvântând această familie cu un fiu, părintele Bogdan Gorețchi, împreună-slujitor la biserica Oțetari.

În anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, 2017, i-am acordat părintelui Mircea Gorețchi Crucea Patriarhală și Diploma omagială Justinian Patriarhul cu medalie, pentru curajul de care a dat dovadă, înfruntând autoritățile comuniste, pentru apărarea Bisericii și a credinței creștine.

Viața părintelui Mircea Gorețchi este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, atât în timpul prigoanei comuniste, cât şi în perioada postcomunistă. S-a remarcat prin activitatea sacerdotală, învățătorească, administrativă și gospodărească,  fiind un model de dăruire jertfelnică pentru preoții mai tineri care l-au cunoscut și alături de care a slujit. Iubitor al muzicii și al rânduielilor bisericești, s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite.

Părintele Mircea Gorețchi a fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut, ca un duhovnic apreciat și un mărturisitor statornic al lui Hristos mai bine de jumătate de veac, înzestrat cu darul înțelepciunii.

Părintele rămâne un chip luminos care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne, în iubirea de slujire a credincioșilor și în apărarea Bisericii și a dreptei credințe.

Sunt mulți preoți și fii duhovnicești ai părintelui, care mărturisesc faptul că au învățat de la el să prețuiască darul iertării și al împăcării.

În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Mircea Gorețchi și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în ceata sfinţilor Săi slujitori.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…