Mentor a zeci de generaţii, Pr. Ioan Ică senior a fost condus pe ultimul drum. Ce îi sfătuia pe studenţi

„Trebuie să ai încărcătură de aur, adică atât de mult să agoniseşti, încât să poţi să dai şi celorlalţi din prisosul bogăţiei tale intelectuale şi spirituale”, le spunea adesea părintele Ioan Ică senior studenţilor săi.

Sfatul a fost rememorat miercuri de Mitropolitul Ardealului la înmormântarea preotului care a format zeci de generaţii de teologi şi preoţi. Slujba a fost oficiată în Catedrala din Sibiu.

Înaltpreasfinţia Sa a evocat cele trei misiuni pe care părintele Ică senior le-a îndeplinit cu mult devotament.

„Întâi de toate, a avut misiunea academică (…). A onorat o catedră grea şi esenţială, de bază a teologie, adică cea care se ocupă de învăţătura de credinţă a Bisericii noastre, temelia vieţii noastre spirituale.

„A doua slujire, legată de cea a propovăduirii de la catedră, a fost cea a slujirii de la altar şi îmi amintesc de câte ori ne punea şi pe noi la probe de examen, la un chestionar liturgic”.

„A treia slujire a fost o binecuvântare de la Dumnezeu, este vorba de slujirea familiei. Ne-a fost nouă tuturor model. A slujit în familie împreună cu doamna preoteasă ca nimeni altul. Fiind ei colegi de facultate, au slujit împreună pe Hristos, dar s-au ajutat unul pe altul şi împreună au reuşit să lase Bisericii noastre două familii de slujitori”, a  subliniat ierarhul.

Conducerea Facultăţii de Teologie din Sibiu, cadre didactice de la mai multe universităţi, consilieri eparhiali, protopopi, preoţi şi teologi, precum şi apropiaţi ai familiei au venit să-şi ia rămas-bun de la marele profesor de Teologie Dogmatică şi Simbolică de la şcolile teologice universitare din Sibiu, Cluj-Napoca şi Alba Iulia.

Slujba înmormântării a fost oficiată de: IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei. Foto credit: Mitropolia Ardealului

Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost citit de PS Episcop Damaschin Dorneanul.

Mesajul Facultăţii de Teologie din Sibiu şi cuvântul de evocare a personalităţii părintelui profesor Ioan Ică Senior a fost citit de decanul instituţiei, pr. conf. univ. Daniel Buda.

„Vreme de mai multe decenii, Teologia Sistematică predată la Sibiu şi nu numai a fost identificată cu personalitatea părintelui Ioan Ică Senior. (…) Maniera unică de predare, modul de a explica studenţilor dogmele, energia şi pasiunea molipsitoare emanate la cursuri au rămas profund întipărite în memoria a peste 40 de generaţii de studenţi sibieni”, a spus părintele decan.

A fost prezent şi rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. Sorin Radu, care a rostit un mesaj de condoleanţe şi de evocare a părintelui Ioan Ică Senior.

„Conducem pe ultimul drum din această lume un mentor care a format zeci de generaţii de studenţi teologi, un pedagog cunoscut pentru pasiunea predării şi acrivia ascultării, un cercetător pasionat, autori de studii valoroase publicate în ţară şi în străinătate”, a spus prof. univ. Sorin Radu.

La final, ceilalţi ierarhi au transmis mesaje de evocare şi de condoleanţe, iar mai apoi au fost citite mesajele primit de la ierarhii din ţară şi din diaspora românească.

Renumitul profesor de teologie a fost înhumat în cimitirul municipal din Sibiu, cu onoruri militare.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente