Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost dezvelit la Târgu-Jiu | 125 ani de la nașterea eroinei

Cu prilejul împlinirii a 125 ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, în centrul orașului Târgu-Jiu a fost dezvelit luni seară mausoleul restaurat dedicat eroinei din Primul Război Mondial.

Potrivit viceprimarului Adrian Tudor citat de Active News, mausoleul a fost supus unui proces amplu de restaurare: a fost desfăcut pe bucăți și s-a înlocuit placa/acoperiș, s-a refăcut toată structura de rezistență, s-a învelit temelia în membrană siliconată și s-a realizeat drenaj.

Astfel, după ce a fost scoasă de comuniști pe motive ideologice, crucea de bronz de la căpătâiul Ecaterinei Teodoroiu a revenit acolo unde a fost montată acum 84 de ani de Milița Petrașcu, realizatoarea monumentului.

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Foto: Impact în Gorj

Restaurarea monumentului a costat 700.000 de lei, fonduri alocate din bugetul local, informează Impact în Gorj.

Manifestarea a început cu proiecția filmului „Ecaterina Teodoroiu”, după care au luat cuvântul istoricul Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Mausoleul a fost acoperit cu un drapel de 135 metri pătrați, purtat de membri ai Organizației Naționale „Cercetaşii României”.

După dezvelirea monumentului, a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți.

Preoți prezenți la dezvelirea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu. Foto: Impact în Gorj

Ecaterina Teodoroiu

Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală în Primul Război Mondial. Din dorința de a-i răzbuna pe cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți.

A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit în data de 22 august 1917, comandând un pluton de infanterie.

A fost înmormântată în Valea Zăbrăuciorului, pe frontul Mărăşeştilor, iar osemintele ei au fost aduse la Târgu-Jiu şi îngropate cu onorurile cuvenite pe data de 4 iunie 1921.

Mausoleul a fost inaugurat în toamna anului 1935 în prezenţa regelui Carol al II-lea. A fost realizat de Miliţa Petraşcu, ucenica lui Constantin Brâncuşi.

Foto credit: Impact în Gorj

Comentarii Facebook


Știri recente