Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iaşi: Protopsaltul Panagiotis Neochoritis şi Conf. Maria Alexandru au primit distincţii

În a treia zi a Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iaşi, Protopsaltul Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol, şi Conf. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic, au primit distincţii.

Cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Iașilor pentru laici, Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei, le-a fost acordată celor doi pentru activitatea deosebită în domeniul interpretării, predării și cercetării Artei Psaltice, dar și pentru contribuția la revigorarea acesteia pe tărâmul românesc, au transmis reprezentanţii Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iaşi. 

Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice, s-a născut în 1971 în Kavala, Grecia. Între anii 1987 și 1991, a fost psalt în biserica „Sfântul Nicolae Kavala”, apoi între anii 1996-2000 activează ca psalt în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Acoperământ” din Edessa. În anul 2000 este numit protopsalt al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Gheorghe” din Neapolis, Tesalonic.

Între acțiunile sale cu caracter cultural, menționăm înființarea Asociației Muzicale „Sfântul Roman Melodul” din Tesalonic, în anul 1996, al cărui președinte este până astăzi și unde desfășoară o activitate muzical-culturală impresionantă. De asemenea, este interpret și cercetător al muzicii tradiționale folclorice elene din Constantinopol și Tesalonic.

Maria Alexandru s-a născut la 28 ianuarie 1969, în București, fiind fiica poetului Ioan Alexandru.

Cu o vastă experiență didactică și academică, predă la catedra de Muzică Bizantină a Universității „Aristotelis” din Tesalonic din anul 2002. De asemenea, a susținut  prelegeri în domeniul Paleografiei muzicale bizantine la Universitatea de Arte din Belgrad și a participat la numeroase comisii, programe și la organizarea Conferinței Internaționale Muzical Crossroad – „Grecia ca pol intercultural al gândirii și creativității muzicale”, coorganizat de Societatea Muzicologică Internațională, Asociația Regională pentru studiul muzicii balcanice și Școala de Studii Muzicale, Tesalonic.

Masterclass-ul de Cânt Bizantin a continuat cu cel de-al doilea curs practic de interpretare psaltică, susținut de Panagiotis Neochoritis.

A urmat cursul de muzică răsăriteană cultă, prezentat de Maria Alexandru alături de membri ai ansamblului de paleografie muzicală Chrisorremon, ai ansamblului de muzică răsăriteană cultă Psaltira din Salonic și ai ansamblului Floralia din Iași.

Evenimentele din această zi au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iaşi se desfăşoară până în 16 iulie 2021. Programul integral aici.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor / Irina Ursachi

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile 

Comentarii Facebook


Știri recente