„Masa Raiului” – expoziție de icoane pe sticlă la Timișoara

Sub genericul Masa Raiului, la Galeria Primăriei Timișoarei din Piața Victoriei, nr. 4, a avut loc vineri, 17 decembrie 2015, vernisajul unei expoziții de icoane pe sticlă, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La acest eveniment, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost însoțit de Părintele Zaharia Pereș, Consilierul Cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei și delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și de Părintele Arhimandrit Simeon Stana, Exarhul Mânăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei. Au mai fost prezenți, de asemenea, Doamna Lavinia Simion, Consilier pentru comunicare în cadrul Primăriei Timișoarei, Domnul Prof. Univ. Dr. Marcel Tolcea, de la Facultatea de Jurnalism, a Universității de Vest din Timișoara, Doamna Camelia Mingasson, Președintele Asociației Culturale „KRATIMA” din Timișoara și Iosif Ștefan Tasi (Tájo), membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și fondator al Asociației Culturale „SOCART”, din localitatea Socolari (județul Caraș-Severin).

În cadrul evenimentului au fost expuse 40 de lucrări, realizate de 9 autori: Pr. Ioan Andoni, Ierodicon Teofil de la Mânăstirea Călugăra, din Episcopia Caransebeșului, Ioana Bortiș, Andreea Foanene, Monica Herczeg, Alin Bogdan Pater, Karla Pater, Filip Adrian Petcu și Silvia Râncu Trion.

Expoziția a fost vernisată și prezentată de Domnul Profesor Marcel Tolcea, care a vorbit despre semnificația icoanelor ce trec dincolo de factorul estetic și aduc prezența Sfinților și puritatea sufletului în viața timișorenilor de astăzi, omagiind totodată și importanța Revoluției de la Timișoara din 1989, prin jertfa și curajul celor care atunci s-au răzvrătit împotriva regimului comunist ateu, pentru a-L aduce din nou pe Dumnezeu în viața cetății.

Preasfințitul Părinte Siluan a mulțumit organizatorilor pentru invitație și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan pentru binecuvântarea acordată și a subliniat importanța credinței ortodoxe în sufletele oamenilor, care dă naștere icoanelor, dar mai presus de orice îl pune pe creștin în legătură cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Adevărul Suprem și Dumnezeul Cel adevărat, Care ne poartă de grijă tuturor și de Care avem atât de multă nevoie, mai ales astăzi, când Biserica noastră și credința sunt atacate pe nedrept de lumea contemporană. Totodată, și-a exprimat prețuirea și respectul pentru jertfa timișorenilor, în marea lor majoritate tineri, care au dat dovadă de un curaj extraordinar, dar în lupta lor L-au avut aproape și pe Dumnezeu.

Părintele Consilier Cultural Zaharia Pereș a transmis tuturor binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și a arătat, prin referire la cuvintele Sfântului Apostol Pavel, din Epistola către Coloseni, că și această expoziție stă sub semnul mulțumirii, al păcii lăuntrice și al milosteniei, pe care le necesită iconarul, arta pictării icoanelor și dăruirea lor pentru cei care au nevoie de prezența sacră în viețile lor.

Un cuvânt de mulțumire a fost adresat tuturor celor aproximativ 50 de participanți, cei mai mulți tineri, de către Domnul Iosif Ștefan Tasi, co-organizator al acestui eveniment, împreună cu Doamna Camelia Mingasson.

Expoziția de icoane pe sticlă intitulată Masa Raiului a fost organizată și în semn de cinstire față de jertfa Eroilor Revoluției Române de la Timișoara, din anul 1989. Ea va fi deschisă publicului și va putea fi vizitată până în data de 11 ianuarie 2016.

Comentarii Facebook


Știri recente