Mărturisitorii arădeni din temniţele comuniste au fost pomeniţi în Catedrala Veche din municipiu | PS Emilian: Mărturisirea lor a fost ca o lumină în întunericul comunismului

Pomenire marturisitori Arad

La Catedrala Veche din Arad au fost pomeniţi miercuri toți mărturisitorii arădeni care au pătimit în închisorile comuniste. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Preasfinția Sa evidenţiat că ,,mărturisirea lor a fost ca o lumină în întunericul comunismului, iar jertfa lor a stat la baza jertfei eroilor Revoluției din 1989”.

La eveniment au luat parte preoţi consilieri, oficialități centrale și locale, preoți, profesori, studenți și elevi de la școlile teologice arădene, credincioși și membri ai familiilor celor ce au suferit în temnițele comuniste, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În omilia sa, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului a amintit că în anul acesta, în întreg cuprinsul Patriarhiei Române, au fost organizate simpozioane, conferințe, dezbateri, slujbe de pomenire, pentru toți aceia care au suferit în temnițele comuniste.

Totodată, PS Emilian a amintit că omagierea mărturisitorilor arădeni a fost reliefată și zilele trecute printr-un simpozion organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, în cadrul căruia a fost lansată și cartea ,,Clerici și teologi din Eparhia Aradului în închisorile comuniste 1945-1964”, scrisă de reputatul istoric și cercetător Adrian-Nicolae Petcu.


La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în şedinţa de lucru din 28 şi 29 octombrie 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente