Mărțișoare oferite de Teatrul Național din Sibiu

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu prezintă în luna martie o serie de nouă recitaluri și spectacole-lectură pentru a marca începutul primăverii. Recitalurile vor avea loc în diferite locuri din oraș, iar intrarea spectatorilor este gratuită, informează Ziarul Lumina.

Actorii Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu vor oferi mărțișoare sub formă de poezie, ca simbol al primăverii, pentru a promova o sărbătoare tradițională românească. Poetul George Coșbuc, într-un studiu dedicat mărțișorului afirma: „Scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor să-ți dea ce-i stă în putere, mai întâi frumusețe ca a lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și curăție de suflet… Țăranii pun copiilor mărțișoare ca să fie curați ca argintul și să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele și cine nu le poartă are să se ofilească”, se arată în comunicatul transmis de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu organizează în diverse ocazii astfel de manifestări, în afara clădirii consacrate a teatrului. Ultima manifestare de acest gen a avut loc pe 15 ianuarie 2014, cu ocazia aniversării zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu și, totodată, a Zilei Culturii Naționale, când actorii au recitat din lirica eminesciană în numeroase locuri din oraș.

Poezii pentru toate vârstele

Recitalurile de poezie debutează azi, 27 februarie, ora 09:00, la Grădinița Nr. 4. Aici va recita Raluca Iani. La ora 21:00 va recita din poezia lui Marin Sorescu, la WelKultur Cafe und Bar, Cătălin Neghină. Vineri, 28 februarie, de la ora 10:00, la Grădinița Nr. 42, „Povestea mărțișorului” va fi spusă de Arina Ioana Trif, Anca Cipariu și Vlad Robaș. Apoi, la Școala Generală Nr. 4, va susține un recital „De primăvară..” Ioana Blaga Frunzescu. Sâmbătă, 1 martie, de la ora 17:00, la Clubul Tărâmul Fermecat, un „Pastel de primăvară” va fi prezentat de Geraldina Basarab, Gabriela Neagu, Lerida Buchholtzer, Renate Müller Nica, Cătălin Neghină și Liviu Vlad.

De la ora 20:00, la Pardon Cafe & Bistro, vor recita poezii Laura Maria Ilea, Liviu Vlad și Cristina Stoleriu.

Luni recitalurile vor fi susținute de Emöke Boldizsar și Florin Coșuleț, iar miercuri, 5 martie, de la ora 11:00, la Căminul de Persoane Vârstnice, va avea loc un „Recital de mărțișor” susținut de Diana Fufezan, Veronica și Cătălin Patru, Adrian Neacșu și Pali Vecsei. Accesul publicului la aceste evenimente se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…