Mărțișoare la Bojdeuca lui Creangă: Scriitorul are dedicate cinci zile de sărbătoare pe ambele maluri ale Prutului

Festivalul Național de Literatură pentru Copii „Ion Creangă” de la Iași și „Zilele Creangă” de la Chișinău au debutat luni, la 184 de ani de la nașterea scriitorului. Seriile de manifestări, realizate în parteneriat România-Republica Moldova, se încheie în 5 martie și se desfășoară mai ales online, pentru a respecta regulile sanitare din pandemie.

Luni, în prima zi, organizatorii au depus coroane la busturile scriitorului situate în Parcul Copou din Iași, respectiv în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău. Ziua s-a încheiat cu un colocviu online, intitulat „Ion Creangă al meu”.

Marți, la Bojdeuca lui Creangă din Țicău, a avut loc vernisajul expoziției „Mărțișoare de călătorie” și simpozionul online „Ion Creangă: lumea lui și lumea noastră”, desfășurat pe platforma Zoom și organizat în colaborare cu Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” Chișinău.

Miercuri, 3 martie, Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca) și Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” Orhei vor transmite live pe Facebook un spectacol literar-muzical dedicat povestitorului: „Vocea copilăriei eterne”.

Joi, tot pe platforma online Zoom, Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca) are programată activitatea „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”, organizat în parteneriat cu Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” Bălți.

În ultima zi a festivalului, 5 martie, va avea loc cea de-a VI-a ediție a „Paradei povestitorilor «Hai mai bine despre copilărie să vorbim»”, care se va desfășura la Câmpulung Moldovenesc – Chișinău (via Zoom).

Activitățile au ca invitați personalități ale culturii și publicisticii din Iași, Chișinău, Orhei, Bălți și Târgu Neamț. Coordonatorul proiectului este Valentin Talpalaru, muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași.

Foto credit: Facebook / Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Comentarii Facebook


Știri recente