Martirul şi eroul naţiunii române, Mihai Viteazul va fi pomenit la Mănăstirea Dealu

Domnitorul Mihai Viteazul va fi pomenit joi la Mănăstirea Dealu, cu prilejul împlinirii a 420 de ani de la moartea sa martirică. Parastasul va fi prezidat de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei.

La slujbă vor participa autorităţi locale şi judeţene, preoţi, studenţi şi elevi din Arhiepiscopia Târgoviştei.

Manifestările religioase vor fi urmate de o defilare militară organizată de Garnizoana Târgoviște.

Data de 27 mai a fost instituită de autorităţi ca zi de comemorare a domnitorului care a realizat prima unire a poporului român. Actul de unire din 1600 este cel mai important eveniment din istoria domnitorului muntean.

După victoria asupra lui Andrei Bathory, îşi face intrarea triumfală în Alba Iulia la 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreţei de la episcopul Napragy.

În mai 1600, Mihai Viteazul îl alungă de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, realizând, astfel, prima unire a Ţărilor Române. Titulatura folosită de voievod era: „Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei“.

Pentru a consolida unirea, Mihai Viteazul a luat câteva măsuri urgente: adoptarea aceliaşi steme pentru toate teritoriile (stema avea în vârf vulturul cu crucea în cioc), a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia, care a servit drept catedrală, a acordat anumite înlesniri preoţilor şi iobagilor români şi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe Sfântul Ioan de la Prislop.

Mihai Viteazul a fost asasinat de cei lângă care luptase în Liga Creştină, în data de 9/19 august 1601, la Câmpia Turzii.

Capul său a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului şi înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte.

Pe lespedea mormântului este scris: „Aici zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi Moldovei“.

Foto credit: Arhivă Ziarul Lumina/Mihnea Păduraru (Resfinţirea Mănăstirii Dealu, 2018)

Citeşte şi: Senatul a aprobat propunerea de declarare a lui Mihai Viteazul drept martir și erou al națiunii române

Comentarii Facebook


Știri recente