Marele filantrop, Emanoil Gojdu, va fi pomenit duminică în toate bisericile din Arhiepiscopia Clujului

În toate bisericile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului va fi pomenit duminică marele filantrop Emanoil Gojdu la împlinirea a 150 de ani de la trecerea la Domnul, informează site-ul eparhial.

Anul 2020 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca an comemorativ al filantropilor ortodocși.

În scrisoarea pastorală transmisă clericilor din Arhiepiscopie cu acest prilej, Mitropolitul Andrei a subliniat importanța activității filantropice a lui Emanoil Gojdu.

„Filantropul ortodox Emanoil Gojdu (1802-1870) a lăsat Bisericii Ortodoxe din Ardeal o imensă avere mobilă și imobilă, prin care au fost acordate burse tinerilor români ortodocși din Transilvania și Ungaria, distinși la învățătură și lipsiți de mijloace materiale suficiente”.

Astfel între 1871 și 1918 au beneficiat de aceste burse nu mai puțin de 4.455 de tineri, printre care Octavian Goga, Siviu Dragomir, Ioan Lupaș, Traian Vuia, Dumitru Stăniloae.

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat că pentru credincioșii din Transilvania comemorarea filantropului ortodox Emanoil Gojdu este „o datorie sfântă”.

Sursă foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…