MApN restaurează mormintele eroilor români din cimitirul Lambinowice. Resfinţirea programată în 2021

Proiectul de restaurare a Parcelei de onoare a eroilor români din Primul Război Mondial, amplasată în Cimitirul prizonierilor de război din Lambinowice, regiunea Opole, Polonia, a intrat în etapa finală de execuție, a anunţat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„Până la mijlocul lunii decembrie este prevăzută finalizarea lucrărilor de restaurare, care va fi urmată de etapa de recepție finală. În cursul anului 2021 va fi organizată o ceremonie militară și religioasă de resfințire a necropolei de război” se menţionează pe site-ul oficial al instituţiei.

Acțiunea este derulată de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.

Demersul comemorativ se înscrie în seria manifestărilor și activităților dedicate aniversării Centenarului Primului Război Mondial și cel al Marii Uniri și s-a derulat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Varșovia.

Cimitirul prizonierilor de război din Lambinowice

Pe teritoriul actual al Poloniei, potrivit datelor de arhivă, sunt 20 de locuri de înhumare, în care își dorm somnul de veci peste 7.200 de militari români, morți în prizonierat în timpul Primului Război Mondial.

În Parcela de onoare românească din Cimitirul prizonierilor de război din localitatea Lambinowice (fostă Lamsdorf) sunt înhumați peste 2.600 de eroi români, reprezentând locul de înhumare cu cel mai mare număr de morți de război români de pe teritoriul Republicii Polone.

Imagini surprinse în timpul lucrărilor de restaurare, precum și informații suplimentare sunt disponibile în documentarul realizat de Studioul Cinematografic al Armatei:

Foto credit: Arhivă MApN

Comentarii Facebook


Știri recente