Mântuitorul Hristos și Maica Sa restabilesc demnitatea femeii, spune PS Ieronim

Prin lucrarea Mântuitorului și a Fecioarei Maria, „Eva cea dintâi este restabilită în demnitatea sa”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul la Catedrala Patriarhală. Demnitatea femeii a fost restabilită „și prin darul pe care Mântuitorul Hristos l-a dăruit sfintelor femei purtătoare de mir”: au fost „primele cunoscătoare ale misterului Învierii” și primele vestitoare ale acestuia.

Ierarhul a citit mesajul Părintelui Patriarh Daniel pentru Duminica Mironosițelor, care a fost desemnată și Duminica Femeilor Creștine în Patriarhia Română.

Duminica Mironosițelor coincide în acest an și cu Duminica Familiei Creștine în Patriarhia Română, serbată de obicei în duminica cea mai apropiată datei de 15 mai, care este Ziua Internațională a Familiei.

Episcopul Vicar Patriarhal a afirmat că este un moment prielnic pentru a onora mamele, primele educatoare ale copiilor. „Unde mamele sunt harnice și evlavioase, [copiii – n. ed.] pleacă cu o temelie importantă pentru viața lor. Și, atunci când vor veni peste ei furtuni și necazuri, vor fi mai rezistenți, vor fi mai puternici”.

Sfinții putneni îndeamnă la renaștere spirituală și națională

Ierarhul a vorbit și despre cei trei sfinți putneni sărbătoriți în aceeași duminică.

„Ne îndreptăm gândul către sfinți mai noi, din părțile Bucovinei noastre, care este încă înjumătățită și însângerată, această Bucovină care și în sec. al XVIII-lea a fost răstignită în timpul cuceririi austriece, când foarte multe mănăstiri din zona Bucovinei au fost închise. Între acestea, și mănăstirea sfinților pe care îi pomenim astăzi: Sila, Paisie și Natan.”

În rândul Sfinților Putneni canonizati în 2016 se numără și Sfântul Iacob Putneanul, care a fost mitropolit al Moldovei între 1750-1760 și care a vegheat viața duhovnicească de la Putna și Sihăstria Putnei.

A fost al doilea mare ctitor al Putnei și „mare ctitor de educație al poporului român, căci el a alcătuit și a publicat prima bucoavnă, sau primul abecedar, pe care l-a dăruit copiilor din părțile Bucovinei și nu numai”.

Preasfințitul Părinte Ieronim a povestit cum cei trei sfinți, Sila, Paisie și Natan, au fost îngropați la Sihăstria Putnei, iar biserica s-a surpat peste ei, fiind redescoperiți prin sfat divin după căderea comunismului.

„Îi rugăm să ne ocrotească și pe noi să ne lumineze să fim iubitori ai bucoavnelor duhovnicești, adică ai literelor alfabetului spiritual”, a spus episcopul vicar patriarhal.

„Să fim cultivatori ai valorilor noastre spirituale și istorice, patriotice, care sunt temei al renașterii spirituale a acestui popor care, revărsându-se astăzi pe multe meridiane al Pământului, duce departe de țara noastră nu numai dulcea noastră limbă românească, dar și sfânta noastră Ortodoxie”, a adăugat el.

„Din ceea ce am dat și ceea ce a mai rămas în sufletele noastre să facem să renască satul românesc, să facem să renască credința, să fim uniți în jurul sfintelor biserici, să renască civilizația noastră tradițională”, a încheiat ierarhul.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…