Manifestări literar-artistice pentru tinerii de la Centrul Sfânta Ecaterina din Oravița

Tinerii și copiii de la Centrul „Sfânta Ecaterina” din Oravița s-au bucurat de un eveniment literar-artistic inedit, organizat de Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Asociația „Sfânta Ecaterina” din localitate, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În prezența inspectorului pentru activități cu tineretul al episcopiei, pr. Gelu Moldovan – președintele Asociației „Sfânta Ecaterina”, precum și a artistului plastic George Molin – un simbol al artelor plastice de pe Valea Carașului, s-a derulat, vineri, 25 ianuarie 2013, un program complex de poezie, cântec și expoziție de sculptură, sub egida Cenaclului literar „Virgil Birou”, care își reia astfel activitatea după mai bine de doi ani.

Evenimentul s-a bucurat de prezența poetului Ovidiu Gligu – originar din Oravița, un nume de notorietate în lirica bănățeană, și a Oliverei Stoianovici – o prezență constantă în volumele de poezie din Banatul de Munte, ambii stabiliți de câțiva ani departe de meleagurile natale. Programul manifestării a cuprins recitarea unor poezii din creația proprie a celor doi poeți, dar și a Danielei Croitoru – o tânără talentată din Oravița, precum și recitarea unor poezii din creația eminesciană de către copii de toate vârstele. Momentele poetice au alternat cu interpretarea la chitară și voce a unor cântece de sezon de către o altă tânără talentată de la Centrul „Sfânta Ecaterina” – Marcela Rățoi. La final, sculptorul George Molin a vernisat o expoziție cu câteva lucrări din creația proprie. Evenimentul a reunit, pe lângă tinerii care sunt o prezență obișnuită atât în centru, cât și în biserica Parohiei „Sfântul Ilie”, și orăvițeni de toate vârstele, iubitori de literatură și artă. „Întâlnirea cu orăvițenii de toate vârstele s-a desfășurat sub auspiciile Sfântului Grigorie Teologul, prăznuit pe 25 ianuarie, dar și ale Sfintei Ecaterina – ocrotitoarea centrului, ambii exemple de înțelepciune pusă în slujba Bisericii. Desigur, având în vedere perioada din an în care ne aflăm, evenimentul s-a derulat și sub influența «poetului nepereche» care a poposit în timpul vieții în Oravița și care a fost evocat în poezie, dar și în cântec de către cei mai mici membri ai centrului de la Oravița”, a precizat Mihai Ciucur, inspector pentru activități cu tineretul. Activitățile cu tinerii derulate începând cu toamna anului trecut la Centrul Social și de Misiune cu tinerii de pe lângă Parohia „Sfântul Ilie” – Oravița vor continua prin organizarea unei excursii cu trenul pe ruta Oravița – Anina și retur, care va avea rolul să consolideze nucleul de tineri existent deja, oferind noi prilejuri de socializare în cadrul Bisericii. Episcopia Caransebeșului, prin Sectorul social-filantropic, misionar și activități cu tineretul, va continua să desfășoare acțiuni cu caracter social-misionar în Oravița. În acest sens, începând de astăzi, Centrul „Sfânta Ecaterina” va oferi zilnic o masă caldă și activități didactice în regim after-school pentru 10 copii proveniți din familii cu probleme sociale, iar vineri, 1 februarie, este programată, tot la Oravița, o întâlnire cu tinerii, cu participarea părintelui Teofan Munteanu – duhovnicul Mănăstirii Nera.

Comentarii Facebook


Știri recente