Manifestări dedicate Sfinților Trei Ierarhi la Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, luni, 28 ianuarie 2013, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au debutat manifestătile educative și cultural-artistice ocazionate de prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi – patronii spirituali ai învățământului teologic din întreaga lume – cu activitatea „Scriitorul meu preferat”. După cum ne-a transmis Prof. Ramona Urdea, acțiunea face parte din proiectul educațional cu același titlu, proiect ce își propune să promoveze valorile culturii naționale, să cultive interesul elevilor pentru artă, teatru, personalitățile literaturii române și să dezvolte în rândul elevilor o atitudine pozitivă față de comunicare și încredere în propriile abilități de transmitere a unui mesaj.

La activitatea ce s-a desfășurat sub forma unui concurs, au participat 5 echipaje, elevi din clasele VI B, VII A, IX A, X C și XII B, îndrumați de doamnele profesoare Codruța Bogoșel, Alina Dat, Codruța Pop, Mirela Rus și Ramona Urdea. Aceștia au avut de parcurs fiecare dintre cele 3 secțiuni ale concursului: prezentare powerpoint, chestionar cu întrebări și dramatizare – momente, scenete având ca sursă de inspirație textele literare ale scriitorilor îndrăgiți.

Atât elevii de gimnaziu, cât și cei de liceu, au dovedit abilități în utilizarea calculatorului prin materialele lor pe suport electronic, dar mai ales și-au demonstrat talentul actoricesc atunci când au interpretat diverse momente dramatice: „Un șmecher la lecție” de Mircea Sântimbreanu, „Inspecțiune” de Ion Luca Caragiale, „O noapte furtunoasă” de același autor, „Ion” de Liviu Rebreanu și „Moromeții” de Marin Preda. Această probă a constituit deliciul publicului format din profesori, elevi și părinți.

În aceste condiții, juriului i-a fost destul de greu să delibereze, dar concurenții s-au simțit valorizați și apreciați atunci când fiecare echipaj a fost premiat pentru o componentă specifică: Cel mai reușit debut artistic (clasa a VI-a B), Ingeniozitate și originalitate artistică (clasa a VII-a A), Cea mai autentică prezentare a țăranului român (clasa a X-a C), Creativitate și popularitate (clasa a IX-a A), Cea mai fidelă prezentare a scriitorului preferat (clasa a XII-a B). De asemenea, premiul pentru cea mai bună actriță i-a fost acordat elevei Doris Neacșiu din clasa a VII-a A, iar premiul pentru cel mai bun actor elevului Nicolae Curta din clasa a XI-a A. Din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, toți concurenții au fost răsplătiți cu iconițe și pachete cu dulciuri.

La activitate au participat elevi, cadre didactice, părinți, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ai Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, directori de școli și alți invitați, cu toții plăcut impresionați de reușita proiectului. De altfel, proiectul va continua în următoarea periodă cu vizite la muzee, excursie în Bucovina și alte concursuri.

Comentarii Facebook


Știri recente