Manifestări dedicate Sfântului Neagoe Vodă Basarab, la Curtea de Argeș

În a treia zi a manifestărilor dedicate cinstirii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în această dimineață, la 25 septembrie 2013, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a organizat simpozionul intitulat Legături politice, culturale și religioase între români și sârbi în Evul Mediu, potrivit eparhiaargesului.ro.

Evenimentul s-a desfășurat în sala Manole din incinta Palatului Arhiepiscopal, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în calitate de președinte al Ligii de prietenie româno-sârbe și a domnului Milan Gutic, președintele Ligii de prietenie sârbo-române.

De asemenea la aceste dezbateri a fost invitat marele academician Mircea Păcurariu, care a prezentat pe scurt istoria legăturilor de prietenie existente în Evul Mediu între cele două popoare vecine , dar și a relațiilor pe care le avem în prezent.

Elevii seminarului Neagoe Vodă Basarab din municipiul Curtea de Argeș, prezenți la acest simpozion au avut ocazia să-și îmbogăețască bagajul de cunoștințe, mai ales în condiițiile în care se va realiza în viitorul apropiat o înfrățire între seminarul teologic din Curtea de Argeș și cel existent în Karlowitz.

După încheierea acestor dezbateri, reprezentanții Ligii de prietenie sârbo-române au fost invitați la sediul Centrului Eparhial, unde Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oficiat slujba de sfințire a noului steag eparhial. Spre bucuria celor prezenți, acesta a fost arborat de Chiriarhul Eparhiei, într-un spațiu special amenajat în curtea Centrului Eparhial.

Noul steag se prezintă într-o grafică deosebită, fiind imprimată sigla eparhială înconjurată de cei patru sfinți locali: Neagoe Vodă Basarab, Sf. Mc. Filoteia, Sf. Cuv. Ioanichie cel nou de la Muscel și Sf. Ierarh Iachint de Vicina.

Comentarii Facebook


Știri recente