Manifestări dedicate mitropolitului Visarion Puiu

La sediul Protopopiatului Pașcani s-au deschis, vineri, 22 februarie 2013, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”. Manifestările au fost organizate de Colegiul „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, în colaborare cu Protopopiatul Pașcani, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În sala de festivități a Protoieriei Pașcani a avut loc vineri, 22 februarie, o întâlnire cu doi oaspeți deosebiți din Republica Moldova: conf. dr. Vasile Șoimaru, de la Academia de Științe Economice din Chișinău, și prof. Vasile Iovu, de la Conservatorul din Chișinău. Întâlnirea a debutat cu prezentarea a trei cărți scrise de conf. dr. Vasile Șoimaru: monografia „Neamul Șoimăreștilor”, „Românii din jurul României, în imagini” și „Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare”. Întâlnirea s-a desfășurat sub egida „Mitropolitul Visarion Puiu, dor de Basarabia”. Chipul și personalitatea mitropolitului Visarion Puiu a fost evocată de pr. Dumitru Cristea, de pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani, de prof. Vasile Șoimaru și de prof. Vasile Iovu. „În cadrul acestei întâlniri, prof. Vasile Iovu a interpretat, cu o sensibilitate deosebită, câteva cântări folclorice la nai. La această întâlnire au participat cadre didactice și elevi de la Colegiul Național «Mihail Sadoveanu» din Pașcani, alături de prof. Carmen Dumitriu, directorul școlii. Bucuria noastră a fost aceea că sala de conferințe a protopopiatului a fost umplută de un grup de elevi care și-au conturat în inima și în sufletul lor imaginea reală a mitropolitului pășcănean Visarion Puiu”, a relatat pr. protopop Pavel Postolachi.

„Zilele Mitropolit Visarion Puiu” de la Pașcani au continuat sâmbătă, 23 februarie, cu Sfânta Liturghie dedicată tinerilor, oficiată la Biserica „Înălțarea Domnului” din Pașcani. La slujbă au participat liceeni din Pașcani care fac parte din Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) – filiala Pașcani.

Miercuri, 27 februarie, la Biserica „Sfinții Mihail și Gavriil” din Pașcani se va oficia Parastasul pentru mitropolitul Visarion Puiu. La eveniment vor participa toți preoții din Protopopiatul Pașcani care se vor reuni în conferința lunară administrativă. Părintele Cristinel Tănase, de la parohia Strunga, care este și doctorand al Facultății de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, va susține comunicarea „90 de ani de la întronizarea ca episcop al Hotinului a mitropolitului Visarion Puiu”. „În încheierea manifestărilor va avea loc un pelerinaj la troița închinată mitropolitului Visarion Puiu din cartierul pășcănean Fântânele”, a adăugat pr. protopop Pavel Postolachi.

Simpozion internațional la Muzeul de Istorie din Roman

Asociația „Visarion Puiu” din Roman organizează, în perioada 26-28 februarie, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, ediția a XVII-a, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Manifestările vor avea loc sub egida „Visarion Puiu – 90 de ani de la alegerea, învestirea și instalarea ca episcop al Hotinului”. Miercuri, 27 februarie, de la ora 9:00, la Catedrala arhiepiscopală din Roman se vor oficia Sfânta Liturghie și Parastasul pentru mitropolitul Visarion Puiu. De la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Roman va avea loc simpozionul internațional „Visarion Puiu – 90 de ani de la alegerea, învestirea și instalarea ca episcop al Hotinului”, în cadrul căruia vor fi expuse comunicări științifice ale invitaților din țară și străinătate. În cadrul evenimentului va fi lansat numărul 4 al revistei „Valori perene” și va fi vizionat un film documentar. În aceeași zi, de la ora 18:00, va avea loc la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman vernisajul expoziției documentare „In memoriam Visarion Puiu”, care va fi urmată de o masă rotundă cu tema „Asociația «Visarion Puiu», realizări și perspective”. Joi, 28 februarie, va avea loc un pelerinaj intitulat „Pe urmele lui Visarion Puiu în Basarabia”.

Comentarii Facebook


Știri recente