Manifestări culturale dedicate lui Mihai Eminescu în Parohia Câlnic din Protopopiatul Reșița

În biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Câlnic, Protopopiatul Reșița, au fost organizate duminică, 13 ianuarie 2013 ample manifestări dedicate nașterii poetului național Mihai Eminescu. La acestea au participat mulți admiratori ai creației eminesciene, ziua de 15 ianuarie marcând și Ziua Culturii Române, după cum informează site-ul episcopiacaransebesului.ro.

Expoziția de carte amenajată cu ocazia acestei zile, aflată la a III-a ediție, au evidențiat impresionanta operă eminesciană. Au fost prezentate atât cărți cu opera poetului, cât și lucrări de exegeză despre creația acestuia, recital de poezie și poeme dedicate marelui artist român. S-a evocat personalitatea celui ce a fost poet, prozator, publicist și mare patriot de către importanți oameni de cultură locali precum Iacob Roman, Anton Georgescu, Vasile Ioniță și mulți alții.

Pr. paroh Sorin Valentin Popovici, în calitate de organizator a declarat: „Ziua Culturii Naționale va fi o zi în care nu celebrăm doar un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în general, precum și a proiectelor culturale de interes național. Prin publicistica sa, Mihai Eminescu s-a aflat permanent într-un dialog deschis, sincer și onest cu contemporanii săi. Printre multe dintre ideile exprimate de el, se află încă în dialog cu noi, cu acest prezent. Mari personalități ale culturii noastre naționale, și nu numai, s-au exprimat onest și elogios despre Eminescu iar respectarea adevărurilor exprimate de el în operele sale înseamnă pentru român demnitate, progres și dăinuire”.

Parohia Câlnic din Protopopiatul Reșița va organiza și pe viitor manifestări culturale dedicate marilor personalități ale poporului român.

Comentarii Facebook


Știri recente