Manifestări culturale dedicate Luceafărului poeziei românești, la Suceava și Roman

Ziua de 15 ianuarie 2014 a fost sărbătorită printr-o serie de manifestări culturale la seminariile teologice ortodoxe din Suceava și Roman. Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava au pregătit o serie de comunicări dedicate poetului Mihai Eminescu. La Liceul Teologic Ortodox din Roman a avut loc manifestarea „Poesis și Melos pe-un picior de plai”.

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat ieri, 15 ianuarie 2014, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” din Suceava. După oficierea Sfintei Liturghii, elevii seminariști au vizionat mai multe prezentări video legate de viața, activitatea și opera poetului Mihai Eminescu, urmate de o sesiune de comunicări. O parte din membrii corului seminarului au susținut un concert de muzică pe versuri de Eminescu, iar alți seminariști au recitat poezii ale marelui poet. După cum ne-a relatat diac. Bogdan Hrișcă, directorul seminarului, la final, un sobor de preoți a oficiat Parastasul pentru Mihai Eminescu, numit și „Luceafărul poeziei românești”. „Prin momentul de astăzi, am dorit să oferim modele practice pentru elevii noștri, care să aibă repere dincolo de partea teoretică a disciplinelor de studiu. La rândul nostru, avem ca model pe acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, trecută la cele veșnice cu numele de „maica Benedicta”, care aprindea mereu o lumânare pentru fratele Mihai. Dincolo de gestul acesta, înțelegem că fără a ne prețui înaintașii și fără a le face pomenirea, nu vom avea niciodată conștiința rădăcinilor și a valorilor”, a spus prof. Mirela Griguță, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Suceava. În referatele expuse de elevii seminariști a fost subliniată importanța pe care Eminescu a acordat-o Bisericii și religiei. „Acest lucru îl putem deduce din spusele lui Nicolae Iorga care a spus: „Eminescu a fost un cugetător, un luptător, un profet ca acela din zilele vechii Iudei, biciuind și arzând de o parte, sfătuind și arzând de alta, în numele aceluiași Dumnezeu al înțelepciunii. Eminescu visa la o Românie prosperă și înfloritoare. Acest lucru dorea să se realizeze prin muncă rodnică și cinstită”. Este important să știm că poetul Mihai Eminescu a acordat mereu o importanță Bisericii și religiei”, a spus Ionuț Isopescu, elev în clasa a XII-a la seminarul ortodox din Suceava.

Omagiu pentru Eminescu la Roman

Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți, consilieri și inspectori ai Centrului eparhial, precum și de preoți slujitori ai Protopopiatului Roman, a oficiat aseară la Catedrala arhiepiscopală din Roman o slujbă de pomenire pentru poetul național Mihai Eminescu, dimpreună cu toți scriitorii și poeții care și-au desfășurat activitatea în Eparhia Romanului și Bacăului. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman a avut loc apoi manifestarea „Poesis și Melos pe-un picior de plai”, organizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Protopopiatul Roman. În cadrul acestui eveniment cultural-religios au fost prezentate două comunicări științifice de profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu și de prof. dr. Ovidiu Trifan. În continuare, cei prezenți în sală, preoți, profesori și iubitori de cultură și artă românească, au putut audia un concert susținut de Corala „Laudamus” a Liceului Teologic Ortodox din Roman și de Corul „Roman Melodul” al Protopopiatului Roman. De asemenea, arhid. Ciprian Ignat a oferit un recital de muzică pe melodii eminesciene, acompaniat la pian de prof. Ioan Burlacu și la vioară de prof. Viorica Burlacu. „Totodată, un recital pe versuri eminesciene a oferit, în încheierea acestei manifestări, părintele Iulian Mușat, acompaniat la pian de conf. univ. dr. Mihaela Spiridon. Așa cum ne-a explicat părintele profesor Gheorghe Smerea, directorul Liceului Teologic din Roman, acest eveniment s-a înscris într-o serie de manifestări consacrate momentelor de excepție din istoria culturii române, seminarul romașcan devenind, așa cum se știe, de-a lungul existenței sale de peste 150 de ani, un punct de referință în viața spirituală a Eparhiei Romanului și Bacăului. Totodată, prin această activitate la care au participat numeroși elevi de la Seminarul din Roman, dar și elevi ai școlilor din Roman, s-a urmărit păstrarea tradiției de a-i celebra pe iluștrii înaintași ai culturii naționale, aducând astfel un pios omagiu lui Mihai Eminescu”, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente