Manifestări cultural-spirituale închinate Sf. Ier. Antim Ivireanul, la Râmnicu Vâlcea

În cea de-a treia zi a manifestărilor religioase și culturale dedicate celei de-a XV-a prăznuiri a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Ocrotitorul Spiritual al Râmnicului, astăzi, 25 septembrie 2013, la Râmnicu Vâlcea au loc mai multe evenimente spiritual-culturale.

Prima dintre manifestările zilei, itinerariul „Istorie, spiritualitate și cultură – Biserici din Râmnicu Vâlcea”, care descoperă activitatea educațională, culturală și misionară în societatea contemporană, a avut loc cu începere de la orele 11.00 la Biserica „Toți Sfinții” din municipiu unde s-a desfășurat vernisajul unei expoziții de icoane. Evenimentul, organizat de Parohia „Toți Sfinții” pe holul Grădiniței din incinta bisericii s-a bucurat de participarea Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, după cum ne-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

La sosire Părintele Consilier Constantin Cîrstea, parohul Bisericii „Toți Sfinții”, l-a întâmpinat pe Preasfințitul Părinte Episcop și împreună au vizitat expoziția de icoane amenajată aici.

Cu acest prilej Preasfinția Sa a vizitat și grupele de preșcolari din această instituție de învățământ ce a fost inaugurată pe 1 iunie 2012, de Ziua Copilului, și a stat de vorbă cu cadrele didactice, i-a binecuvântat pe copii, le-a urat tuturor succes în noul an școlar și le-a oferit în dar iconițe cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.

Tot aici, Preasfințitul Părinte Emilian i-a binecuvântat și a stat de vorbă cu elevii și cadrele didactice de la Școala Generală „Take Ionescu” din Râmnicu Vâlcea care au venit să viziteze expoziția de icoane.

În continuare, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a luat parte la manifestarea cultural-spirituală „Sfântul Antim Ivireanul, patronul spiritual al Râmnicului, în conștiința tinerei generații”, organizată de Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea. Evenimentul desfășurat în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene cu începere de la orele 12.00, face parte din seria de manifestări culturale dedicate celei de a XXI-a ediții a Zilelor Bibliotecii Județene și ale Fundației Culturale „Sfântul Antim Ivireanul”, eveniment aniversar ce se încadrează în șirul manifestărilor spiritual-culturale dedicate celei de-a XIV-a prăznuiri a Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului.

În deschiderea manifestării a fost vizionat filmul documentar „Antim Ivireanul – artizan al tiparului românesc”, realizat de Alina Nicola de la Biroul „Patrimoniu” al Bibliotecii Județene. Apoi, Flori Ghiță de la Biroul Informare Bibliografică a Bibliotecii a susținut comunicarea cu titlul „Opera lui Antim Ivireanul, preocupare constantă a cercetătorilor români”.

La încheiere, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt dedicat acestui moment în care a vorbit despre opera culturală moștenită de la înaintași și tradiția Bibliotecii Județene din Râmnicu Vâlcea aflată sub patronajul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

La final, Prof. Augustina Sanda Constantinescu, Directorul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea a mulțumit Preasfințitului Părinte Emilian, pentru participarea la acest eveniment cultural și spiritual organizat de această instituție de cultură.

În cadrul zilei de astăzi, manifestările aflate sub genericul „Istorie, spiritualitate și cultură – Biserici din Râmnicu Vâlcea” au continuat de la orele 15.00, cu Itinerariul Biserica „Cuv. Parascheva” – Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire”, de la orele 16.30, la Centrul Spiritual – Cultural „Sf. Antim Ivireanul”, cu lansarea cărții doamnei Elvira Ecaterina Ivănescu – „Efigii pentru doamne ortodoxe” și de la orele 18.00, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnicu Vâlcea cu Concertul de muzică religioasă susținut de Corala „Canticum” a Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae”.

Comentarii Facebook


Știri recente