Manifestări cultural-religioase la Timișoara

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație în conștiința poporului român. Pe lângă Ziua Independenței proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar și Ziua Europei.

Ca în fiecare an, în orașul de pe Bega au fost organizate o serie de ceremonii militare dedicate acestei zile. Manifestările au debutat la Unitatea Militară din Calea Chișodei, unde a avut loc ceremonialul de înmânare a drapelului de luptă al Batalionului 184 Apărare Antiaeriană ” Timiș”. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în deschiderea evenimentului, a avut loc slujba de sfințire a drapelului de luptă. Aceasta a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la catedrala mitropolitană. În continuare, Generalul de Brigadă Gheorghe Simina, comandantul Brigăzii 18 Infanterie ” Banat”, a dat citire decretului prezidențial de acordare a drapelului de luptă, iar apoi, Generalul de Brigadă Dumitru Scarlat a înmânat drapelul comandantului batalionului 184 Apărare Antiaeriană ” Timiș”, Lct. Col. Daniel Știr. Ceremonialul s-a încheiat cu intonarea imnului de stat și defilarea gărzii de onoare.

În după amiaza aceleiași zile, după cum ne informeză mitropolia-banatului.ro, la Monumentul Ostașului Român, din Parcul Central, a avut loc o manifestare comemorativă dedicată eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. Cu acest prilej, reprezentanții autorităților locale și județene, ai Mitropoliei Banatului dar și a organizațiilor politice și apolitice din oraș, au depus coroane, jerbe și buchete de flori.

Ceremonial militar- religios dedicat aniversării Zilei Independenței de Stat a României, a Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și a Zilei Europei s-a încheiat cu un concert de fanfară susținut de Fanfara Brigăzii 18 Infanterie ” Banat”.

Comentarii Facebook


Știri recente