Duminică, 23 iunie 2013, de praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, în localitatea Lungești din județul Vâlcea, s-a desfășurat a XXXV-a ediție a manifestărilor prilejuite de „Ziua olarului”, sărbătoare a meșterilor populari olari prețuiți de comunitate. Sărbătoarea a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Mamu, după cum ne-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman.
La deschiderea oficială a evenimentului a luat parte și Părintele Iulian Mădălin Bușagă, Protoiereu de Drăgășani, delegat al Centrului Eparhial al Eparhiei Râmnicului, care a transmis mesajul Chiriarhului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim, precum și al Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Primarul comunei Lungești, Tiberiu Costea a spus în deschiderea manifestărilor: „Această aniversare este o zi de sărbătoare pentru ceramica la nivel național și internațional. Arta ceramicii, în comuna Lungești, datează de foarte mulți ani, din zilele în care înaintașii noștri s-au hrănit cu această meserie. Olarii din comuna noastră au fost și sunt cunoscuți. Astfel în anul 1908, la primul concurs de olărit pe țară, a participat cu rezultate foarte bune și un meșter olar din Lungești, pe nume Constantin N. Badea. Sper ca în perioada 2014 – 2020, să putem accesa fonduri europene și să ducem această tradiție mai departe. Includerea localității Lungești în Asociația Olarilor din România poate reprezenta imboldul de care avea nevoie comunitatea noastră.”
Au mai rostit scurte alocuțiuni ing. Mircea Nadolu, Prefectul Județului Vâlcea, Vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Bogdan Pistol, deputatul Cristian Buican, senatorul Dan Nițu și Ilie Fârtat, Primarul orașului Horezu.
În cuvântul său dedicat momentului festiv, Părintele Protopop Iulian Mădălin Bușagă, s-a adresat tuturor participanților, locuitorilor comunei Lungești și în special meșterilor olari, cei care au păstrat neîntreruptă tradiția olăritului de-a lungul veacurilor pe aceste meleaguri. „Evenimentul de astăzi, de la poalele Codrilor Mamului, este închinat meșterului olar, dar și lutului care prinde viață în mâinile fermecate ale dumneavoastră. Aceasta ne arată, pe de o parte, vocația creațională a omului de a descoperi rațiunile lucrurilor și a le folosi, iar pe de altă parte, de ne arăta înțelepciunea poporului român care a înțeles, a crezut și a mărturisit că, așa după cum lutul umed alunecă în mișcarea circulară a roții olarului printre degetele celor fascinați de o bucată de pământ fără formă ce prinde forme diferite prin arta olăritului, la fel și noi, sub mâna proniatoare a lui Dumnezeu, primim forma pe care Meșterul meșterilor ne-o imprimă nouă și creației Sale prin Sângele Iubirii jertfelnice. Sărbătoarea de astăzi a dat naștere acestui festival al culorii și al creațiilor plastice transpuse în lutul reînviat. Toate acestea fac ca localitatea dumneavoastră să devină o frescă a meșterilor olari, dar și o corabie salvatoare a acestui meșteșug multimilenar. În imediata vecinătate există un nucleu de cultură, o veche vatră mănăstirească, ctitorie voievodală, care în decursul timpului și-a pus amprenta asupra meșteșugului olăritului prin mutațiile intervenite în arta olăritului, dar și prin influențarea evoluției acestuia, în sensul apariției obiectelor ecleziastice.”, a subliniat protoiereul de Drăgășani.
După rostirea alocuțiunilor de către invitați și organizatori, toți cei prezenți au vizitat standurile cu obiecte din ceramică expuse. Singurul olar care a expus în cadrul sărbătorii și care se străduiește să mențină tradiția la Lungești este Mihai Dogaru, obiectele realizate de el atrăgând atenția prin coloritul de excepție.
La eveniment au luat parte autorități publice locale și centrale, reprezentanți ai culturii vâlcene, meșteri populari din România, precum și iubitori ai artei tradiționale românești.
Manifestarea de anul acesta a fost organizată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria comunei Lungești.