Manifestări cultural-religioase în Episcopia Basarabiei de Sud

O delegație din Protopopiatul Sascut s-a aflat, în perioada 17-18 septembrie 2014, în Episcopia Basarabiei de Sud din Mitropolia Basarabiei. Cu acest prilej, membrii delegației au participat la conferința dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni și au slujit alături de PS Antonie de Orhei în biserica Parohiei Cania, informează „Ziarul Lumina”.

Timp de două zile, părintele Ioan Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut, alături de alți membri ai protoieriei pe care o conduce, a fost prezent în Episcopia Basarabiei de Sud din Mitropolia Basarabiei. Delegația a ajuns peste Prut cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru a participa la o serie de evenimente religioase și culturale. În dimineața zilei de 17 septembrie, în Parohia Cania a avut loc prima sinaxă a preoților Episcopiei Basarabiei de Sud, Sfânta Liturghie fiind oficiată de PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. În această parohie își dorm somnul de veci 930 de eroi români căzuți în luptele de eliberare a fraților basarabeni de sub ocupația bolșevică. Ea se află în imediata vecinătate a cimitirului de onoare de la Țiganca, unde odihnesc osemintele a 1.200 de eroi români jertfiți pentru același ideal. La slujba Sfintei Liturghii au participat reprezentanți de la Consulatul General al României la Cahul, de la Asociația „Cultul Eroilor Regina Maria” – filiala Galați, credincioși și elevi ai școlii din localitate. PS Episcop Antonie a accentuat importanța pe care o are păstrarea legăturii cu patria și cu Biserica, în menținerea unității de neam, subliniind rolul pe care l-au avut și îl au în continuare în modelarea conștiinței noastre naționale Sfinții Martiri Brâncoveni, comemorați anul acesta. Părintele protopop Ioan Negoiță a transmis din partea Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul „urări de bine și multă putere de muncă” Preasfințitului Episcop Antonie, în misiunea pe care o desfășoară în sânul Bisericii Române din Basarabia, și i-a oferit ierarhului din Basarabia câteva daruri. La final, în Cimitirul de Onoare de la Țiganca a fost oficiat Parastasul pentru pomenirea eroilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația rusă.

Conferință dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni, la Cahul

În după-amiaza zilei de miercuri, 17 septembrie, delegația de la Sascut a vizitat Muzeul Pâinii din localitatea Văleni, Gimnaziul „Ștefan cel Mare” și Muzeul de istorie și etnografie din Slobozia-Mare. „Am apreciat la românii de aici dragostea lor pentru tot ceea ce este românesc, pentru tradițiile populare, portul românesc și cinstirea pe care o aduc celor care s-au jertfit pentru cauza neamului, pentru păstrarea identității spirituale, lingvistice și culturale”, a spus pr. protopop Ioan Negoiță. Delegația Protoieriei Sascut a participat joi, 18 septembrie 2014, la conferința dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni, desfășurată în aula Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din orașul Cahul. În cadrul evenimentului, moderat de pr. Iulian Budescu, vicar al Episcopiei Basarabiei de Sud, au fost susținute referate de pr. Ioan Cristea de la Parohia Leova, de prof. dr. Lucian Lefter de la Direcția pentru Cultură Vaslui, de lector superior la Catedra de Istorie și Științe Sociale a universității din Cahul, de Ludmila Chiciuc și de pr. protopop Ioan Negoiță. Părintele protopop Ioan Negoiță a transmis cu acest prilej mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, după care a expus materialul legat de familia Brâncovenilor. Delegația Protoieriei Sascut a vizitat apoi Consulatul General al României din Cahul, al cărui sediu a fost sfințit de un sobor de preoți.

Comentarii Facebook


Știri recente