Manifestarea cultural-religioasă organizată de Colegiul Naţional „M. Sadoveanu” – Paşcani

Ajunsă la cea de-a IV-a ediţie, manifestarea cultural-religioasă Miracolul Naşterii Domnului s-a desfăşurat în data de 15 decembrie 2015, de la orele 15.00, în incinta Protopopiatului Paşcani, şi a întrunit peste 100 de elevi şi profesori. Cei prezenţi au fost întâmpinaţi cu flori, iconiţe şi pliante. La eveniment au mai participat şi profesori de la şcolile din zona Paşcani, după cum ne-a mărturisit Prof. Dimitriu Sîrghie Vasilica, Consilier educativ.

În deschidere, doamna director, prof. Carmen Dimitriu, şi pr. protopop Pavel Postolachi au mulţumit participanţilor şi au subliniat necesitatea şi importanţa acestei activităţi organizată pentru copii şi tineri, realizată în parteneriat cu Protoieria Paşcani.

Conferinţa religioasă ICOANA NAŞTERII DOMNULUI: CERUL ŞI PAMNTUL CONTOPITE ÎN BUCURIE DEPLINĂ,a fost susţinută de către pr. prof. Bogdan Racu, care a explicat foarte frumos despre semnificaţia Icoanei Naşterii Domnului.

A urmat apoi lansarea Revistei de spiritualitate ortodoxă Calea spre Lumină de către prof. Mănoiu Denisa, Inspector de Religie în cadrul I.S.J.-Iaşi.

Revista este coordonată de consilierul educativ prof. Dimitriu Sîrghie Vasilica şi a apărut în decembrie 2013. Prin această revistă se doreşte evidenţierea tinerelor talente creştine, gândurile şi imaginile din sufletul elevilor, legate de credinţa lor, de trăirea lor spirituală.

Activitatea a continuat cu prezentarea şezătorii literar-religioase Asta-i datina străbună, a IV -a ediţie, şi a fost susţinută de un grup de elevi ai colegiului, având drept scop promovarea tradiţiilor populare străbune şi trezirea în sufletele elevilor a interesului pentru folclorul naţional, cel mai de preţ tezaur care nu trebuie uitat.

În cadrul acestei manifestări a fost realizată o deosebită expoziţie de costume populare şi obiecte tradiţionale, precum şi o expoziţie de icoane şi felicitări realizate de elevii colegiului. La expoziţii au contribuit şi d-nele: prof. Pintilie Otilia, prof. Matcovici Adriana şi prof. Atudorei Brânduşa.

Acest demers este unul foarte important, deoarece este un prilej de colaborare între preoţi, profesori şi elevi, o ocazie de a arăta rolul Bisericii şi al Şcolii în formarea spirituală a elevilor, aşa cum susţinea şi Jean Jacques Rousseau: Să ţii în palmă sufletul unui copil este, cu siguranţă, un privilegiu; să fii important în viaţa unui copil este un dar divin.

Comentarii Facebook


Știri recente