Manifestare culturală în Parohia Timișoara-Dacia

Miercuri, 25 martie, la Parohia Timişoara-Zona Dacia a avut loc a XII-a ediție a manifestării „Per Aspera Ad Astra”. Evenimentul cultural-religios şi educativ-ştiinţific, a fost dedicat marelui cărturar Ioachim Miloia şi bine-cunoscutului om de cultură bănățean Aurel Turcuş. Întâlnirea a întrunit oameni de cultură bănățeni, profesori, cercetători, elevi, dar și numeroși timișoreni.

În deschiderea evenimentului au fost prezentați oaspeţii şi invitaţii de onoare și a urmat susținerea referatelor științifice în plen. În acest sens, au prezentat lucrări: cercetător ştiinţific dr. Ioan Haţegan, Academia Română – Filiala Timişoara; prof. univ. dr. Dumitru Mnerie, Universitatea ”Ioan Slavici”, Timișoara; Vasile Barbu, Uzdin-Voivodina, Serbia, precum şi alţi oameni de cultură ai Timişoarei. La manifestare a participat și pr. Zaharia Pereş, consilier eparhial, care a transmis celor prezenți binecvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Modele pentru generația tânără

Moderatorul evenimentului a fost prof. Tiberiu Ciobanu, directorul Liceului „Vlad Ţepeş” din Timişoara. Acesta a evidențiat în cuvântul său câteva aspecte referitoare la opera și activitatea celor doi oameni de cultură și cărturari bănățeni.

”Acești oameni au mers întotdeauna cu Dumnezeu înainte, au avut credință în Dumnezeu, iar întreaga lor operă au pus-o sub semnul slujirii lui Dumnezeu. Nu întâmplător cea mai mare operă a lui Ioachim Miloia a fost dedicată pictării sau restaurării de biserici. Numai un om cu iubire de Dumnezeu putea să facă așa ceva. Aurel Turcuș era un mare iubitor de credință, un om foarte apropiat de Biserică. Doresc ca și copiii pe care îi indrum să ia exemplu de credință de la mine și prin mine de la cei pe care îi comemorăm și îi punem în lumină astăzi, pentru că într-adevăr sunt niște modele”, a menționat prof. Tiberiu Ciobanu.

Tot miercuri, la cimitirul din str. Cosminului din Timișoara, pr. Ionuț Filip, de la Parohia Timișoara Zona Dacia a fost oficiat o slujbă de pomenire pentru pentru cele două personalități ale culturii bănățene, Ioachim Miloia și Aurel Turcuș. ”Prin această aducere aminte şi prin oficierea parastasului împreună cu familia, profesori și colaboratori ai celor doi mari cărturari ai Banatului, ne-am adus aminte de cei care cândva au fost printre noi. Totodată, ştiind că omul plecat din această viaţă la Dumnezeu nu moare, ci doar trece din această viață dincolo la viața cea veșnică a lui Dumnezeu, iar sufletul, care este nemuritor rămâne în legătură permanentă cu noi prin rugăciunile, pomenirile și evenimentele pe care le facem întru pomenirea celor plecați dintre noi”, a precizat pr. Ionuț Filip.

Potrivit mitropolia-banatului.ro, organizatorii evenimentului au fost: Consiliul Judeţean Timiş, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş, Parohia Ortodoxă Română Timişoara Dacia, Despărţământul „Ioachim Miloia“ Timişoara al Astrei, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria“ din România – Filiala Timiş, Fundaţia pentru cultură şi învăţământ „Ioan Slavici“ din Timişoara, Universitatea „Ioan Slavici“ din Timişoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş“ Timişoara, Societatea Culturală „Patrimoniu“ Timişoara, Sindicatul independent al învăţământului preuniversitar Timiş, Federaţia „Spiru Haret“ România.

Comentarii Facebook


Știri recente