Manifestare cultural-religioasă la Râmnicu Vâlcea

Sala „Iosif Episcopul” a Așezământului pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a găzduit joi seară, 24 ianuarie 2013, de la orele 18.00, întâlnirea cu Acad. Dr. Prof. Univ. Sorin Dumitrescu, după cum a precizat Arhid. Ioan Liviu Găman.

Manifestarea cultural-religioasă a fost organizată de către Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Fundația „Anastasia” și Asociația „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.

Tema întâlnirii, „Creștinism și „creștinisme”, se înscrie în ciclul de manifestări cultural-religioase „Nu credeam să-nvăț a învia vrodată”.

Prin tematica prelegerii expuse în această seară, Domnul academician Sorin Dumitrescu a nuanțat starea de libertate în limite canonice, a fi contemporan în variantă atemporală, cum poți împăca smerenia cu personalitatea, asceza cu senzualitatea, rigoarea cu pathosul. Pentru Domnia Sa, înțelegerea artei creștine e vagă și parțială, dacă nu pornește de la o experiență spirituală nemijlocită. Fără participare liturgică, fără trăire rituală, fără ritmica practicii religioase, stricta cultură teologică e un eșafodaj abstract, iar arta icoanei o gesticulație vidă, aplicare mecanică a unui rețetar. Lecturile și deprinderea analizei vizuale nu pot da socoteală singure de rosturile imaginii sacre, nu pot lămuri „modul de funcționare” al nevăzutului. E nevoie, în plus, de viață comunitară și rugăciune.

La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Au mai participat Părinți consilieri, membrii Permanenței Consiliului eparhial, preoți, oameni de cultură, profesori, studenți și elevi.

Discipol al Părintelui Constantin Galeriu, Academicianul pictor Sorin Dumitrescu a fost, totodată, inițiatorul și curatorul Galeriei „Catacomba”, al cărei program s-a remarcat în anii 1992-2001, prin promovarea pe simeze și în spațiul dezbaterii publice a unei arte de mare anvergură spirituală. Profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, a organizat și desfășurat numeroase expoziții în țară și străinătate unde a fost laureat cu numeroase premii: 1974 – Premiul pentru ilustrație de carte, Maastricht; 1974 – Premiul pentru Tineret al U.A.P; 1980 – Premiul pentru Pictură al U.A.P; 1980 – Mențiunea de Onoare a Festivalului Internațional de Carte de la Leipzing; 1982 – Medalia de bronz a Concursului Internațional de Carte de la Leipzing; 2000 – Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Comandor; 2008 – Crucea Casei Regale a României.

Pictorul și graficianul Sorin Dumitrescu este membru corespondent al Academiei Române din anul 2006, un practicant al ortodoxiei și fondatorul Editurii și Fundației „Anastasia”, una dintre primele din România care a început să publice exclusiv lucrări de teologie creștină, spiritualitate ortodoxă, istorie, eseu filosofic, precum și memorialistică și literatură religioasă. Domnia sa este și fondatorul Grupării 9+1, alături de Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig, grup de artiști plastici români care a activat între 1981 și 1990.

Comentarii Facebook


Știri recente