Mângâiere pentru îngeri: Arhiepiscopia Clujului construiește un centru de îngrijiri paliative pentru copii

Mitropolitul Andrei și Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul au pus joi piatra de temelie pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Au participat clerici clujeni, oficialități locale și județene, binefăcători și susținători ai proiectului, precum și numeroși credincioși.

După slujba de sfințire a pietrei de temelie, Mitropolitul Andrei a vorbit despre cele șapte fapte ale milei trupești, una dintre ele fiind ajutorarea celor bolnavi. Ierarhul i-a felicitat pe toți cei care pun în practică faptele milei creștine și se implică în edificarea centrului.

Centrul se construiește la Sânnicoară, județul Cluj, și va asista gratuit pacienții minori aflați în diferite stadii ale unor boli cronice progresive care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta adultă. Va oferi asistență complexă: medicală, spirituală, socială și psihologică.

IPS Andrei și PS Benedict Bistrițeanul au sfințit joi, 13 octombrie 2022, piatra de temelie a viitorului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Sursa foto: Mitropolia Clujului / Ionuț Chifa

Proiectul se află sub patronajul Asociației „Sfântul Nectarie” a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, prezidată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Într-un interviu recent, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a explicat care va fi atmosfera la Centrul „Sf. Hristofor”.

Copiii vor participa la activități școlare, iar șederile vor fi oferite nu numai pentru tratament, ci și pentru a le da părinților o perioadă de refacere după efortul constant depus pentru copiii lor. Programul care va veni în sprijinul părinților se va intitula „Respiro”.

„Sf. Hristofor” va fi al doilea centru dedicat îngrijirilor paliative construit de arhiepiscopie, după Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, înființat de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș și inaugurat în 2012.

Simulare computerizată: așa va arăta Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Sursa foto: Mitropolia Clujului

Necesitatea unui centru de paliație pentru copii a apărut după ce, în cei 10 ani de funcționare a primului centru, au fost primite numeroase cereri de astfel de servicii, care nu au putut fi onorate, a mărturisit Părintele Medic Bogdan Chiorean, coordonatorul Centrului „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca.

„Suntem conștienți de faptul că e deosebit de dificil să construiești în contextul în care ne aflăm. Dar, de asemenea, suntem siguri că dragostea noastră – a tuturor – se va transforma în cărămidă termoizolantă și acoperiș, ca să le țină de cald și de dor”, a spus el.

Terenul pentru noul centru a fost donat de familia Părintelui Lorand Emanuel Komives.

Donează

Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj
Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105
Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

Vezi și:

Foto credit: Ionuț Chifa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente