PS Benedict: Dumnezeu dă undă verde centrului de îngrijiri paliative pentru copii al Arhiepiscopiei Clujului

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat un interviu postului Radio Renașterea, în care anunță începerea unui proiect unic în Biserica Ortodoxă Română: crearea unui centru de îngrijiri paliative pentru copiii cu boli cronice progresive.

Ierarhul este și președintele Asociației „Sfântul Nectarie” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în cadrul căreia funcționează de Centrul de îngrijiri paliative pentru adulți „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca.

Centrul de îngrijiri paliative pentru copii se înființează după șapte ani de așteptări. „Primele dificultăți sunt de natură pecuniară, dar, din mila lui Dumnezeu, acum deja avem un loc unde să-l putem așeza și aici e punctul de plecare”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Ierarhul a dezvăluit că programele de formare pentru viitorul personal au început deja, iar de restul se va îngriji Dumnezeu.

„Eu sunt convins că totul se întâmplă în interiorul proniei și că vor fi mulți cei care ne vor sprijini în acest demers, pentru că acum, în acest moment, lucrurile au funcționat foarte bine, adică au venit unul după celălalt. E semn că, acum, Dumnezeu ne dă undă verde”, a declarat Preasfinția Sa.

Centrul va oferi servicii specializate copiilor care suferă de boli cronice progresive, dar și sprijin pentru familiile lor.

Copiii vor participa la activități școlare, iar șederile vor fi oferite nu numai pentru tratament, ci și pentru a le da părinților o perioadă de refacere după efortul constant depus pentru acești copii.

Acest program care vine în sprijinul părinților se va intitula „Respiro”: „În situațiile în care unii dintre copii suferă de mulți ani deja de aceste boli cronice progresive, să poată să rămână pentru un timp scurt în centrul acesta și părinții să poată, efectiv, să își tragă sufletul. Câteva zile sau puțină vreme, în așa fel încât să o poată lua apoi, de la capăt”, a explicat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

„Acest proiect a sensibilizat deja pe mulți și eu sunt convins că vor fi mulți cei care vor pune umărul.”

Filantropia ca datorie creștină

Ierarhul a amintit că eparhia are în derulare 40 de proiecte filantropice, afirmând că „filantropia înseamnă nimic altceva decât să îl căutăm pe Domnul în frații săi prea mici, în frații săi fragili. Și nu doar în sens teoretic, ci mai ales în sensul acesta, practic”.

„Se vede că Domnul are predilecție pentru toți cei pe care noi îi socotim aparent neînsemnați. Și atunci,. Dacă Hristos îi numește frați pe cei mici, atunci noi ne străduim să ne facem frați, asemeni lui Hristos, celor mici”, a spus episcopul-vicar.

Întrebat dacă este de datoria Bisericii să construiască spitale, Preasfinția Sa a răspuns: „Pentru noi, datoria este un principiu evanghelic, adică de acolo decurge”.

Uneori Hristos nu ne ia suferința, dar mereu suferă cu noi

„Dacă tot am argumentat biblic și teologic că e nevoie de această filantropie, de a căuta frații mai mici ai lui Hristos în ceilalți, suferinzi, atunci cu siguranță putem vorbi în sensul acesta și de o datorie evanghelică, datorie care presupune această străduință permanentă de a da curs slujirii, pentru că, până la urmă, noi în Biserică vorbim despre slujire”.

„Sfânta Liturghie cam așa se termină: «Cu pace să ieșim». Adică, ceea ce învățăm între zidurile Bisericii suntem chemați să practicăm în afară, extra muros, în afara zidurilor Bisericii, dar în același duh. Dacă e vorba de liturghie înăuntru, e vorba de liturghie și în afară. Ce înseamnă liturghie? Lucrare comună. Slujire. Și atunci, în sensul acesta ne străduim noi.”

Întrebat care este sensul și rostul suferinței copiilor din perspectivă teologică, ierarhul a spus: „Mai mult decât să încercăm să răspundem la întrebarea «de ce?», noi ne preocupăm să răspundem la întrebarea «cum?». Adică, ce pot eu să fac? Cum pot eu să particip la suferința celorlalți?”

Și asta face Biserica. Suntem prezenți în familiile defavorizate, suntem prezenți să dăm burse celor nevoiași, suntem prezenți să-i susținem financiar, cât se poate, pe copiii care au nevoie de tratamente sau de operații.”

„Și ne străduim, pe linia aceasta, să fim lângă ei. De cele mai multe ori, în suferință, e foarte important să asculți, să întinzi mâna, să strângi mâna, mai mult decât să spui câte ceva, adică să faci”, a adăugat ierarhul.

„În felul acesta noi Îl facem prezent și pe Hristos, Care vine nu să ne ia pur și simplu suferința, ci să sufere împreună cu noi”, a mai spus Preasfinția Sa.


Centrul de îngrijiri paliative pentru adulți „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca funcționează din 2012, are 40 de locuri și asistă anual aproximativ 600 de pacienți. Primul gând referitor la un centrul similar pentru copii a apărut în urmă cu șapte ani, dar nu a devenit realizabil decât de curând.

Foto: Arhiva Radio Renașterea

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente