Mănăstirea Topolnița, la ceas de sărbătoare

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena va aduna miercuri, 21 mai, credincioși din toate părțile Mehedințiului la hramul bisericii de lemn a Mănăstirii Topolnița, a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Sfânta Liturghie va fi săvârșită la altarul de vară al sfântului așezământ monahal, de către un sobor de ieromonahi și de preoți, sub protia părintelui arhimandrit Pavel Nicolăescu, starețul mănăstirii.

Ca prinos de recunoștință adus ctitorilor, stareților și viețuitorilor, închinătorilor, donatorilor și binefăcătorilor acestei mănăstiri, adormiți întru dreapta credință, după Sf. Liturghie se va oficia apoi slujba parastasului.

După tradiție, prima biserică a mănăstirii Topolnița a fost zidită de Sfântul Nicodim (secolul al XIV-lea). Biserica actuală, în forma de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de ctitorul Lupu Buliga. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore „Grecul” și Dima „Romanul”. Remarcabilă este tema „Judecata de Apoi”, pictată în fațada exterioară vestică, la fel ca la mănăstirile din Moldova.

După secularizare (1863), schitul a fost părăsit, dar a fost reînființat în anul 1930.

Comentarii Facebook


Știri recente