Mănăstirea Solca, de curând reînființată, și-a serbat hramul după 236 de ani

Mănăstirea Solca a fost închisă de Imperiul Habsburgic în 29 aprilie 1785. Dintre cei 17 călugări care se aflau în momentul închiderii, unul singur, foarte în vârstă, a fost lăsat să rămână. Biserica a devenit parohială, iar clădirile și spațiile mănăstirii au fost utilizate în alte scopuri. După aproape 236 de ani de la acel moment, mănăstirea și-a serbat pentru prima dată hramul, marți, 29 iunie 2021.

Împreună cu Arhiepiscopul Calinic, au slujit la Solca Arhimandritul Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și starețul Mănăstirii Putna, și Protosinghelul Elefterie Ionesie, starețul Solcăi.

©Mănăstirea Putna

Slujba a avut loc la altarul exterior al mănăstirii. Părintele Arhiepiscop le-a vorbit credincioșilor prezenți despre viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel. El le-a spus și din ce motiv postim înaintea sărbătorii din 29 iunie:

„Biserica a rânduit un post înaintea prăznuirii Sfinţilor Apostoli, amintindu-ne de postul pe care aceşti verhovnici l-au ţinut înaintea luării unei hotărâri importante, arătându-se întotdeauna flămânzi numai de Cuvântul lui Dumnezeu. În vechime se numea Postul Cincizecimii, în amintirea darurilor Sfântului Duh pogorâte peste Sfinţii Apostoli”, a spus IPS Calinic.

©Mănăstirea Putna

Reînființarea așezământului monahal de la Solca, ctitorie a domnului moldovean Ștefan Tomșa, a avut loc în martie.

©Mănăstirea Putna

Redeschiderea mănăstirilor închise în urma ocupării Bucovinei de către Imperiul Habsburgic în 1774–1775 este o prioritate anunțată de IPS Calinic încă din primele zile de după întronizarea ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Din cele 21 închise de habsburgi, au fost reînființate, de la venirea IPS Calinic, încă două mănăstiri: Pătrăuți și Ilișești.


Foto credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente