Mănăstirea Snagov | Rugăciuni pentru Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost serbat în 27 septembrie 2017 la Mănăstirea Snagov din judeţul Ilfov. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhimandritul Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Sfântul Antim Ivireanul este unul din ocrotitorii aşezământului monastic, împreună cu Maica Domnului, Sfântul Neagoe Basarab şi cu Sfinţiii Martiri Brâncoveni.

Programul liturgic dedicat ocrotitorului Mănăstirii Snagov a început în 26 septembrie, cu Slujba Vecerniei unită cu Litia, a transmis Constantin Ciofu, Redactor Ziarul Lumina, Ediţia de Moldova.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhimandritul Clement Haralamb a vorbit despre viaţa Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, care şi-a început activitatea de tipograf înainte de a fi călugăr, şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să urmeze exemplul vieţii sfântului.

A primit darul călugăriei şi apoi darul preoţiei la Mănăstirea Snagov. În toată activitatea sa tipografică, el a tipărit 65 de cărţi, ţinând cont de modul cum se realizau la acea vreme cărţile. El a adus limba română la un stadiu foarte înalt pentru acea vreme. Cel mai bine îl cinstim pe Sfântul Antim, dacă urmăm învăţăturile şi faptele sale. A fost un om milostiv, foarte curat la suflet şi foarte drept.

Protosinghelul Varahil Bănăţeanu, stareţul Mănăstirii Snagov, a mulţumit tuturor pentru prezenţa la slujba hramului, subliniind că la sfintele slujbe sunt înălţate rugăciuni pentru toţi cei ce intră în străvechea aşezare monahală.

Următorul hram la Mănăstirea Snagov va fi serbat pe 21 noiembrie 2017, când este prăznuită Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

Foto credit: Constantin Ciofu

Comentarii Facebook


Știri recente