Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi târnosită de Sf. Varlaam al Moldovei a împlinit 380 ani de existenţă

Cu prilejul împlinirii a 380 ani de la sfinţirea Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, în data de 6 mai 2019, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Construcţia lăcaşului a început cel mai probabil în anul 1637, la doar trei ani după urcarea pe tron a lui Vasile Lupu.

Biserica a fost sfinţită de Sfântul Varlaam al Moldovei, în data de 6 mai 1639.

Întâlnirea persoanală cu Hristos

În omilia din cadrul liturghiei Preasfinţia Sa a vorbit despre credinţă pe care a definit-o drept „o întâlnire cu Dumnezeu”.

„Minunea nu ne face în mod obligatoriu mai tari în credinţă, dar întâlnirea personală cu Hristos care face o minune, oricând, oricât de mare, aceea ne va face mai credincioşi”, a spus Preasfinţia Sa.

Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi să-L caute pe „Dumnezeu cel Viu” şi să nu umble „după minuni, după lucruri ieşite din comun”.

La final, Preasfinţia Sa împreună cu soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorul lăcaşului de cult: domnitorul Vasile Lupu.

Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi

La scurtă vreme după ctitorire, în 1646, aşezământul monahal va fi închinată Sfântului Munte Athos de către domnitorul Vasile Lupu.

Administrarea deficitară, vandalizările venite din partea cotropitorilor, alături de cutremurele succesive din secolul XVIII, au dus la ruinarea mănăstirii.

Obştea a fost desfiinţată în anul 1863, odată cu secularizarea averilor mănăstireşti, iar aşezământul monahal a fost închis şi transformat în muzeu.

Refacerea mănăstirii

Mănăstirea a fost restaurată între anii 1882 -1904.

Resfinţirea bisericii a fost oficiată, în data de 3 octombrie 1904, de Mitropolitul Partenie Clinceni, în prezența Regelui Carol I și Regina Elisabeta.

Organizarea monahală s-a desfăşurat din anul 1994 sub conducerea părintelui Clement Haralamb, actualul Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

În perioada 1995-2012 au fost executate ample lucrări de restaurare.

Din anul 2008, stareţ al mănăstirii este arhimandritul Nichifor Horia.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente