Mănăstirea Sf. Trei Ierahi din Iaşi ar putea fi inclusă în patrimoniul UNESCO

„Biserica Mănăstirii „Trei Ierarhi” din Iași are mari șanse să fie inclusă pe prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO”, a anunţat Primăria Iaşi pe contul de Facebook.

Oficialii primăriei au precizat că în sprijinul demersului va fi încheiat un protocol de colaborare și cooperare între Institutul Național al Patrimoniului și Primăria Municipiului Iași.

„Protocolul are drept scop inventarierea și protejarea patrimoniului cultural din Municipiul Iași, cu accent pe elaborarea unui dosar de nominalizare a Bisericii Mănăstirii Trei Ierarhi în lista UNESCO. Pentru reușita acestei inițiative este necesar ca părțile implicate să elaboreze studii și cercetări specifice, un prim pas reprezentându-l întocmirea, avizarea și aprobarea documentației de urbanism pentru centrul istoric al Iașului”, anunţă Primăria Iaşi.

Protocolul va fi încheiat pe o perioadă de trei ani și presupune realizarea mai multor obiective comune, unul dintre acestea fiind dezvoltarea de proiecte de cercetare aplicată, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, cum este și Mănăstirea „Trei Ierarhi”.

Mănăstirea este ctitoria domnitorului Vasile Lupu din prima jumătate a secolului al XVII-lea. A fost sfinţită în data de 6 mai 1639.

Doi ani mai târziu, pe 13 iunie 1641, în cadrul lăcaşului de cult au fost aşezate moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, aflate în prezent în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

În biserica mănăstirii se află mormintele domnitorilor Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza, precum şi a ctitorului aşezământului monahal.

Foto credit: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…