Mănăstirea Rohița a aniversat trei decenii de la reînfiinţare

Mănăstirea maramureşeană Rohiţa a aniversat duminică trei decenii de la reînfiinţare.

Sfânta Liturghie cu ocazia marelui eveniment a fost oficiată de Episcopul Iustin.

În cuvântul rostit, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a precizat că în contextul aniversării a fost publicată monografia aşezământului monahal şi întocmit un act aniversar.

„S-a alcătuit o monografie, coordonată de Părintele exarh, Arhimandritul Macarie Motogna, şi stareţul Rohiei, şi s-a alcătuit un act aniversar, care a fost citit în faţa credincioşilor, pentru a marca şi pentru a aşeza în istorie pentru totdeauna, că dacă noi nu ne scriem istoria, ci doar o trăim, şi nu o scriem în pagini şi în cărţi, vor veni alţii după noi şi vor scrie istoria lor”.

„Vor scrie cum vor crede. Trebuie să şi scriem istoria, nu doar să o trăim. Să o scriem în zidiri, în clădiri, în mănăstiri, în ctitorii pentru veşnicie, s-o scriem în pietre, pe cruci, pe troiţe şi s-o scriem în cărţi şi în biblioteci, să o scriem şi să ţină şi să rămână pentru vecii vecilor, cât va exista Biserica lui Hristos şi cât va dăinui poporul român cel drept credincios”, a afirmat Preasfinţia Sa.

Părintele Episcop a insistat ca oamenii să nu uite de Dumnezeu.

„Suntem beneficiarii tehnologiei, a globalizării, dispunem de tehnică, avem telefon, avem televizor. Putem vorbi. Ne putem vedea”.

„Avem confort, avem bunăstare, dar cu toate acestea n-avem voie să uităm de Dumnezeu, că dincolo de acestea este Dumnezeu, făcătorul cerului şi al pământului şi cei ce le-au creat au fost inspiraţi de Dumnezeu şi n-ar fi trebuit să creeze lucruri ucigătoare şi arme distrugătoare, ci cultură, evoluţie, tehnologie care să uşureze viaţa omului. Ne-am facilitat scurtarea timpului, dar în locul timpului câştigat să ne rugăm lui Dumnezeu şi să facem mai mult bine”.

PS Iustin a acordat mai multe distincţii, printre care Arhim. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiţa.

El a primit Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” pentru clerici „în semn de înaltă apreciere şi părintească preţuire la aniversarea a trei decenii de la reînfiinţarea Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului Rohiţa, pentru organizarea, în tandem cu Mănăstirea Rohia, a Zilelor Culturale Nicolae Steinhardt în ultimul sfert de secol, pentru găzduirea taberelor de pictură în cadrul Zilelor Culturale Nicolae Steinhardt şi pentru slujirea filantropică şi fraternă a tuturor pelerinilor care cercetează acest aşezământ monahal”.

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente