Mănăstirea Rătești, afectată de alunecările de teren

Mănăstirea Rătești din județul Buzău a fost afectată din cauza alunecărilor de teren produse de ploile abundente din zilele de 14 și 15 mai 2014, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Mai multe măicuțe care viețuiesc în așezământul monahal au fost evacuate, vineri, 16 mai, din chilii, deoarece structura de rezistență a imobilelor de pe latura de Vest și Nord a fost slăbită, riscând să se prăbușească în orice clipă. Cele mai afectate sunt clădirea stăreției și cele patru case de pe latura de Vest. Biserica prezintă semne de avarie avansată.

Călugărițele s-au mutat temporar la Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabeta” din vecinătate. Cărțile din biblioteca mănăstirii și o parte a mobilierului de patrimoniu din biserică au fost depozitate la școala din sat, iar colecția muzeală a fost asigurată într-o altă locație. Pentru a evita un dezastru, s-a oprit alimentarea cu gaze și energie electrică.

De asemenea, a fost avariat și drumul care face legătura între localitatea Berca și mănăstire.

În noiembrie, anul trecut, așezământul monahal de la Rătești -monument istoric, clasă A, de importanță națională – a obținut o finanțare europeană de 3.5 milioane de euro pentru restaurare, conservare și punere în valoare.

Comentarii Facebook


Știri recente