Mănăstirea Putna | A fost inaugurat tronsonul bucovinean al traseului Via Transilvanica

La Mănăstirea Putna a fost inaugurat luni sectorul traseului Via Transilvanica (VT) din județul Suceava.

VT este un drum turistic între Putna, locul unde se află mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, și Drobeta Turnu Severin, locul unde a intrat în țară Regele Carol I în 1866.

Borna kilometrului 0 a fost amplasată lângă Mănăstirea Putna, iar ultima bornă este pe malul Dunării, lângă locul unde Apolodor din Damasc a construit Podul său peste Dunăre.

Suprapunerea lor creează o cruce.

După inaugurarea bornei, părintele Stareț, arhimandritul Melchisedec Velnic, a rostit rugăciunea de binecuvântare a celor care pleacă în călătorie, apoi a urmat o conferință de presă moderată de Alin Uhlmann Ușeriu, președintele asociației Tășuleasa Social.

Acesta a explicat că drumul începe la Putna pentru că acolo este mormântul Sfântului Ștefan cel Mare și pentru că pentru a face acest drum este nevoie de credință.

Pentru bornele sculptate care îi marchează fiecare kilometru sunt folosite 230 tone de andezit de la Măgura Ilvei. Drumul va beneficia de un ghid și o aplicație on-line, a anunţat Mănăstirea Putna pe pagina de Facebook.

„Sunt onorat să fiu astăzi la Putna, în acest spațiu cu profunde semnificații pentru poporul român. (…) Am convingerea că Via Transilvanica va însemna foarte mult pentru noi și pentru generațiile viitoare”, a spus Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Prefectul Județului Suceava, Mirela Adomnicăi, a explicat că acest drum poate să determine vizitatorii români și străini „să zăbovească” mai mult în Suceava, străbătând județul la pas.

Actorul Marcel Iureș, Ambasador al Proiectului Via Transilvanica, i-a felicitat pe inițiatori:

„Oamenii din această asociație nu sunt campioni, sunt eroi. Ceva foarte rar în societatea românească. Modernitatea vestică a adus în România o mașină de făcut campioni.”

Alergătorul Tibi Ușeriu, Ambasador al Proiectului Via Transilvanica, a spus că este foarte bucuros că există un astfel de traseu omologat în România și că va alerga pe el în momentul în care toate porțiunile vor fi gata; în același timp, îl va promova la competițiile internaționale la care participă.

Proiectul Via Transilvanica – „Drumul care unește” a fost inițiat de organizația Tășuleasa Social în Anul Centenar 2018, la 100 de ani de la Marea Unire a românilor.

Drumul are circa 1.000 km și trece prin 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. În septembrie 2018 a fost inaugurat sectorul drumului din județul Bistrița Năsăud.

Sectorul drumului din județul Suceava are 136 km și trece prin localitățile: Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Sadova, Fundu Moldovei, Pojorâta, Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Negri și Poiana Stampei. În ultimele luni au fost montate cele circa 100 de borne care marchează drumul în județul Suceava.

Foto credit: Mănăstirea Putna/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…