Mănăstirea Pasărea – două secole de existență

Mănăstirea ilfoveană Pasărea îmbracă haine de sărbătoare. La sfârșitul acestei săptămâni, așezământul monahal va marca împlinirea a două secole de existență. Mănăstirea datează din anul 1813, din timpul lui Caragea Vodă, însă spre deosebire de altele, nu este ctitorie domnească sau boierească, ea fiind rodul evlaviei călugărilor și credincioșilor din zonă.

„Mănăstirea Pasărea sărbătorește 200 de ani de existență, eveniment care va fi celebrat duminică atunci când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie în biserica acestei mănăstiri. De asemenea, Preafericirea Sa va resfinți pictura și icoanele, pentru că în ultima perioadă s-au făcut importante și numeroase lucrări de restaurare, recondiționare și refacere a picturii, a catapetesmei și a mobilierului”, a declarat pentru TRINITAS TV Părintele Arhim. Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Istoria Mănăstirii Pasărea este legată și de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, biserica mare a așezământului, ridicată între anii 1846-1847, fiind construită sub directa îndrumare a acestuia.

„În Mănăstirea Pasărea a viețuit pentru o vreme și mama Sfântului Calinic devenită monahia și pe urmă schimonahia Filofteia. Ea a trecut către Domnul în această mănăstire unde a și fost înmormântată. De aceea, acum, la împlinirea a 200 de ani de la întemeierea mănăstirii, în ziua de 9 noiembrie, începând cu orele 17:00, moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica vor fi aduse în procesiune de la Cernica la Pasărea unde vor rămâne pe tot parcursul sărbătorii. Tot în preajma moaștelor Sfântului Ierarh Calinic va fi săvârșit și un parastas special pentru mama Sfântului Calinic, fostă viețuitoare a acestei mănăstiri”, a spus Părintele Arhim. Timotei Aioanei.

În istoria mănăstirii se înscriu multe fapte și întâmplări demne de consemnat.

„Mănăstirea Pasărea a cunoscut în acești 200 de ani de existență momente de înălțare spirituală așa cum a fost perioada când Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, pentru o vreme stareț al Mănăstirii Cernica din apropiere, s-a preocupat îndeosebi de construirea bisericii mari a acestei mănăstiri împreună cu Arhimandritul Timotei starețul de odinioară al Cernicăi”, a mai spus Arhim. Timotei Aioanei.

Mănăstirea Pasărea se află la 20 de km de București, în județul Ilfov. Aici funționează din anul 1990 un cămin de bătrâni. Tot aici, în anul 1995 a fost înființat și Seminarul Teologic Liceal Ortodox de fete „Sfânta Filofteia”.

Comentarii Facebook


Știri recente